Коронавирусът сви наполовина туризма в Европа


Коронавирусът сви наполовина туризма в Европа
Снимка: iStock

3401

Туризмът в Европейския съюз се е свил наполовина през миналата година заради забраните за пътуване и блокадите, наложени в борбата с коронавируса, съобщи Евростат. Безпрецедентният спад от 52% в сравнение с 2019 г. потвърди твърдението, че "туризмът е сред най-засегнатите сектори от пандемията от COVID-19", се казва в изявление на статистическата служба.

Най-тежко засегнати са обичайни ваканционни дестинации като Гърция, Кипър и Малта, като спадът в нощувките е 70%. За сравнение спадът в Холандия и Дания е 2 пъти по-малък – 35%. Данните за Франция, която е най-посещаваната държава в света, все още не са налични, както и тези за Ирландия. Коронавирусът е на път да съсипе туризма

1,4 млрд. нощувки са прекарани в туристически квартири в Европа през 2020 г., което е огромен спад спрямо отчетените почти 3 млрд. през 2019 г., преди да избухне пандемията. Липсата на чуждестранни посетители беше особено забележима в целия ЕС, спадайки с 68%, а местните посетители намаляха "само" с 38%.

Докато страните от ЕС преживяват втората или третата вълна от пандемията, онези от тях, които са по-зависими от туризма, се надяват, че ваксинационните паспорти могат да отворят пътя към летен туристически сезон тази година. Лидерите на ЕС вероятно ще решат този проблем на срещата на върха през следващата седмица, предаде AFP.

Европейската комисия работи върху общоевропейски ваксинационен сертификат, който ще даде специални права и привилегии. Документът ще е дигитален и ще съдържа информация дали притежателят му е ваксиниран срещу COVID-19, дали е преболедувал, или е дал отрицателен резултат на теста. Комисията изрази надежда това да облекчи пътуванията в рамките на ЕС.

Но бавната ваксинация и рязкото нарастване на случаите в много страни от ЕС поставят под въпрос дали ваксинационните паспорти могат да бъдат използвани навреме за летния сезон на Европа от юни до септември.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички