Коронавирусът съсипа туризма в Европа


Коронавирусът съсипа туризма в Европа
Снимка: iStock

5439

От Алгарве до крайбрежието на Амалфи и хърватските острови сервитьорите седят бездействащи, докато спасителите оглеждат полупразните плажове. Причината са последствията от пандемията на коронавирус, която нанесе тежък удар върху европейския туристически сектор. Семейства от целия континент отлагат отпуските си в чужбина поради страх от заразяване, недостиг на пари, причинен от уволнения или неплатен отпуск, и трудни условия с тестове и карантина, пише британският вестник Daily Telegraph. Слънчев бряг е пустиня, работещите са повече от туристите

Според изданието собствениците на хотели и ресторанти в цялото Средиземноморие се оплакват от отсъствието на чуждестранни посетители. Те мрачно разсъждават върху загуби за милиарди. Коронавирусът е напът да съсипе туризма

Испания се надяваше да спаси летния сезон, но надеждите бяха разбити от правителството на Борис Джонсън. Лондон реши да въведе двуседмична карантина за всички туристи, които се връщат от страната, което намалява нейната привлекателност в очите на британците.

Неочакваното съобщение провали плановете на стотици хиляди британски туристи. Този факт е особено тъжен за Испания, където техният дял е до 20% от всички чуждестранни посетители. Няма да има английски туристи по Черноморието 

В същото време испанският туризъм все още не се е възстановил от неблагоприятната първа половина на годината. В резултат на пандемията заетостта в хотелите е намаляла наполовина от януари до юни. Най-тежко засегнатата част от страната са Балеарските острови, които по принцип са популярни сред британските и германските летовници.

Туризмът представлява около 12% от испанската икономика. Но от март секторът губи средно по 5 млрд. евро на седмица. Според официалните данни около 40 000 барове и ресторанти са били затворени за постоянно поради пандемията, други 85 000 заведения рискуват да споделят съдбата им, ако страната бъде ударена от втора вълна. Курортите са новата фронтова линия на коронавируса

Италия преживява "катастрофален" летен сезон - чуждестранните посетители намаляват с почти 80%. Границите на страната са отворени за европейските летовници от началото на юни, но от Алпите до Сицилия и Сардиния все още има "хроничен недостиг" на чуждестранни туристи, допълва БГНЕС.

Според бизнес асоциацията Confcommercio, това лято в Италия ще има 75-80% по-малко чуждестранни туристи. Това сериозно се отразява на туристическия сектор на страната, който представлява 13% от БВП.

Тази година много италианци са избрали да прекарат лятото си в местните курорти. Но това не спасява положението, тъй като харчат много по-малко от американците, китайците или други чуждестранни туристи. Италианците получават по 500 евро, за да летуват в родината си

Приходите от хотели, ресторанти и бутици по крайбрежието на Амалфи, на юг от Неапол, са намалели между 40% и 70% тази година. "Ако приходите от туризъм достигнат 35% от обичайните, ще го смятаме за успех. Ще бъде наистина трудно да се постигне без чуждестранни туристи", признава Микеле Де Лучия, кмет на най-големия град в региона, Позитано.

"Приходите ни са със 70% по-ниски, отколкото в други години", казва собственичката на ресторант Орнела Амитрано, като добавя, че подобна картина се наблюдава в целия ресторантьорски бранш. Други участници в туристическия сектор смятат, че ще са нужни поне 3 години, преди потокът от туристи и приходите да се възстановят напълно.

Броят на туристите, пристигащи в Хърватия този месец е наполовина от обичайното. Туризмът представлява около 20% от БВП на страната, а властите са изправени пред най-тежката икономическа криза след обявяването на независимост през 1991 г. Черна гора разчита на руснаците да спасят туризма ѝ

Португалия също беше силно засегната от разпространението на COVID-19. Миналата година страната прие около 2 млн. британски туристи, 64% от които заминаха за Алгарве. Досега само 92 000 британци са посетили крайбрежието през този сезон и това силно удари Алгарве.

Малкото посетители в ресторанти и празните шезлонги на плажовете, където преди беше претъпкано, са се превърнали в обичайна гледка за популярния курорт. Районът е силно зависим от туризма. Миналия месец броят на регистрираните безработни тук се увеличи с 231% - от около 8000 на повече от 26 000 души.

Гърция с ниския си брой смъртни случаи и инфекции от COVID-19 се позиционира като сигурно място, отваряйки границите си към десетки страни по-рано този месец. Но нейният туристически сектор също изпитва сериозни затруднения. Според прогнозите броят на летуващите, пристигащи това лято, ще бъде едва 25% от миналогодишните 33 млн.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички