Строги правила за почивките в Гърция


Строги правила за почивките в Гърция
Снимка: iStock

4950

От понеделник всички желаещи да почиват в Гърция вече имат възможност да посетят южната ни съседка – но при строго спазване на редица правила. Посетителите ще могат да пристигат на летищата в Атина, Солун, Ираклион, Ханя, Родос, Кос, Миконос, Санторини и Корфу, а влизането със сухопътен транспорт е възможно само през България. Изисква се отрицателен PCR тест, потвърждение за направена ваксина срещу COVID-19 или бърз тест.

Но дори когато пристигнат до избраната дестинация, правилата за почиващите не свършват. Всеки турист трябва предварително да уведоми полицейските органи или туристическата си агенция точно кой плаж ще посещава. Така, ако бъде установено наличието на COVID-19 в някой от почиващите, властите ще могат бързо да го локализират и да го лекуват за сметка на държавата.

Ако турист отиде на друг плаж, различен от предварително обявения, подлежи на глоба от 300 евро и ще бъде принуден да напусне страната. В случай, че някой е турист заразен, той ще бъдат настанен в карантинен хотел. Заведенията в Гърция все още не работят, а след 21:00 часа е в сила вечерен час. Властите постепенно ще разхлабват мерките в седмиците преди официалния старт на сезона на 14 май.

Туристите живо се интересуват при какви условия могат да посетят любимите си хотели и къщи за гости и каква е ситуацията с вируса в страната.

Гърция вече започна масово тестване на населението. Това е сред важните мерки, които ще помогнат да има туристически сезон през лятото. "Тестовете за диагностика ще са задължителни за няколко типа работещи в публичния и частния сектор. Например в супермаркети, кафенета и ресторанти, градски транспорт, болници, салони за красота и училища. Всички те ще се тестват веднъж седмично, за да имат право да работят, а тестовете ще се раздават безплатно в аптеките", разказва пред NOVA зам.-кметът на Солун Мария Караяни. Гръцките власти активно ваксинират и работещите в туризма.

Възраждане на ключова индустрия

За възстановяването на туристическата индустрия в Гърция от кризата с COVID-19 ще са необходими поне 2 или 3 години, твърдят представители на сектора, цитирани от атинския ежедневник Kathimerini. Гръцките острови - "зони, свободни от Covid-19"

Това важи за туристическите дестинации в световен мащаб, казват 59-те мениджъри в проучване, проведено от Metron Analysis, за хотелската компания DHR Services. Това е сериозен проблем за държава, в която туризмът представлява над 20% от икономиката и генерира приблизително 10% от общата заетост.

Страната притежава необходимото, за да се възстанови по-бързо от другите, при условие че продължат инвестициите в нови хотели, курорти и инфраструктура, както и в нови модели на продажби и операции. Шок за туризма в Гърция: Продават над 300 хотела

След една мрачна година в индустрията, със сигурност много хора ще се запътят към Гърция през това лято.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички