СЗО не подкрепя ваксинационните паспорти


СЗО не подкрепя ваксинационните паспорти
Снимка: iStock

5315

Не на ваксинационните паспорти казаха от СЗО, а надзорните органи на ЕС предупредиха, че плановете на страните от ЕС за издаване на ваксинационни паспорти трябва да имат правно основание, за да гарантират, че те са необходими и пропорционални.

Световната здравна организация (СЗО) не подкрепя изискването за ваксинационни паспорти за достъп до различни страни и институции поради несигурност дали ваксинацията предотвратява предаването на вируса, както и от опасения за неравенство, заяви говорител на организацията, цитиран от "Ройтерс", предаде БНР. 

В Обединеното кралство Лейбъристката партия предупреди, че удостоверенията за Covid статут, с които хората трябва да докажат, че са били ваксинирани за влизане в магазини, кръчми и други заведения на закрито и масови събития, могат да бъдат „дискриминационни“. Лидерът на партията Киър Стармър заяви, че е готов да гласува срещу мерките, съобщи Guardian. 

Междувременно Европейският съвет за защита на данните (EDPB) и Европейският надзорен орган по защита на данните (EDPS) предупредиха също срещу използването на данни в такива пътнически документи за създаване на централна база данни на ЕС, предаде БГНЕС. Ваксинационните паспорти - нужни ли са на европейците?

Зависими от туризма държави като Гърция, Испания и Португалия се надяват, че сертификатите за ваксини ще съживят международните пътувания и ще спасят сезона на почивките през лятото. Докато някои държави искат общоевропейски подход по въпроса, други планират национални схеми, съобщава Ройтерс. Испания разкри кога пуска ваксинационни паспорти

„Всяка мярка, приета на национално ниво или на ниво ЕС, която включва обработка на лични данни, трябва да зачита общите принципи на ефективност, необходимост и пропорционалност“, заяви в изявление ръководителят на EDPB Андреа Йелинек.  Ясно е кога пускат ваксинационните паспорти в ЕС

Ето защо EDPB и EDPS препоръчват всяко по-нататъшно използване на цифровия зелен сертификат от държавите-членки да има подходящо правно основание в държавите-членки и да бъдат налице всички необходими предпазни мерки, подчерта тя. IATA призовава ЕС да въведе ваксинационни паспорти

Ръководителят на EDPS Войчех Вивиоровски каза, че използването на документите трябва да бъде ограничено и че те трябва да бъдат бракувани, след като пандемията приключи. 

„Трябва да стане ясно, че предложението не позволява - и не трябва да води до създаване на какъвто и да е вид централна база данни, съдържаща лични данни на ниво ЕС“, каза той. Не забраните, а почивките без риск от Covid-19 са правилната цел

Надзорните органи са на мнение, че държавите от ЕС трябва да разрешат три вида ваксинационни сертификати - за хора, които са били ваксинирани, които са се възстановили и които са тествани, за да се избегне дискриминация въз основа на здравни данни и това да доведе до нарушаване на основните права.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички