Не забраните, а почивките без риск от Covid-19 са правилната цел


Не забраните, а почивките без риск от Covid-19 са правилната цел
Снимка: iStock

3617

Това е напълно различна почивка. Следващият месец избрана група от близо 200 души ще замине от Нидерландия за осемдневна "пробна" почивка на гръцкия остров Родос. Ще им бъде забранено да напускат ол инклузив хотела си – където ще бъдат единствените гости – без да могат да отидат дори на плажа. Длъжни са да представят отрицателни PCR тестове за Covid-19 преди заминаването и след връщането си и да останат под карантина за до 10 дни, след като се завърнат в родината си. И все пак, дали заради примамливата цена от едва 399 евро, или поради отчайваща нужда от почивка в чужбина, 25 000 души са изявили желание да участват в този експеримент по туризъм без риск от Covid, разказва Financial Times.

Разпространението на ваксината в Европа сякаш гарантираше завръщането към летните почивки, като се говореше за "ваксинационни паспорти", за да се улесни пътуването. Вместо това бавният темп на имунизациите в ЕС поражда въпроси дали континентът ще бъде безопасен за годишните отпуски. Дори във Великобритания, където ваксинациите напредват много по-бързо, политици и учени започнаха да предупреждават, че летните пътувания са малко вероятни, поради риска от внос на устойчиви на ваксини варианти на Covid-19. Може би парадоксално, Великобритания реши точно сега – когато е близо до ваксинирането на всички жители над 50-годишна възраст и на уязвимите групи с поне една доза – да обяви всички неотложни чуждестранни пътувания за незаконни, заплашвайки нарушителите със солената глоба от 5000 британски лири.

Законодателството за забрана на пътуване е в сила само до 30 юни, а правителството на Борис Джонсън твърди, че може да бъде отменено по-рано. Според британския план за постепенно излизане от локдауна, пътуванията в чужбина могат да бъдат възобновени на 17 май. Удължаването на забраната след края на юни може да е единственото нещо, което да вдигне на бунт изтощените от мерките, но спазващи правилата британци. Шумните призиви за правото да се пътува в чужбина в страни като Великобритания и Нидерландия показват колко силно хората държат на лятната си почивка.

Прекарването на отпуската в собствената страна безспорно предлага интересни възможности за опознаването ѝ. Но то не може да се мери с пълната промяна на културата, кухнята и климата, което прави пътуванията в чужбина толкова вълнуващи и обогатяващи. Забраната за почивки извън страната също може да доведе до претоварване на местните туристически съоръжения, ограничавайки достъпа и увеличавайки разходите.

Подобни доводи сигурно ще подразнят жителите на Австралия, която затвори границите си още през март миналата година и забрани на гражданите си да ги напускат, освен със специално разрешение поради неотложни причини. Но търпението и дисциплината на австралийците към продължителните тежки ограничения бяха възнаградени с минимален брой жертви на Covid-19 – за разлика от Европа.

Вместо да затварят границите, по-добрият подход на властите е да си сътрудничат с туристическия бизнес, за да измислят начин за безопасно пътуване. Дори след като по-богатите държави приключат с ваксинацията на населението си, коронавирусът вероятно ще продължи да се разпространява – дори с години – в развиващите се страни. И все пак масовите забрани за пътуване биха забавили икономическото възстановяване за всички.

Ваксинациите вече рязко ще потискат уязвимостта към по-стари варианти на вируса. Напредъкът в технологиите за тестване, съчетан с домашна карантина за пристигащи от страни с по-нисък риск и задължителна карантина в хотел за тези от високорисковите райони, трябва да даде възможност да се държат под контрол новите рискови варианти. Коридорите за пътуване и "зелените зони" между страни с ниско ниво на инфекции и липса на устойчиви на ваксини щамове могат да позволят по-свободно придвижване. Испания разкри кога пуска ваксинационни паспорти

Предстоящият холандски експеримент трябва да бъде последван от друг с по-малко ограничения. Властите планират и пробни пътувания с кола, автобус, влак и круизни кораби. Гърция също ще започне да приема пробни полети от Великобритания следващия месец. Рискът от мутирали щамове е реален. Но пътуването без риск от Covid, а не забраната за летни почивки в чужбина, трябва да бъде желаната посока.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички