Тежък срив на туризма в София


Тежък срив на туризма в София
Снимка: iStock

7446

Големите български летни курорти не бяха единствените засегнати от коронавирусната криза. Много тежък удар понесе и столицата София, която в последните години се превърна в желана дестинация за много европейци.

С над 90% са намалели туристите в най-големия български град, като от началото на годината в него са пренощували 285 000 гости. Техният брой е бил над 3 млн. през същия период на миналата година. Данните са на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма, цитирани от TravelNews.

Над половината от туристите са българи – близо 146 000, които идват основно по бизнес дела в София. Драстично по-малко са идващите от Гърция – 13 000, Германия – 11 000, Италия – 9900, Великобритания – 8872, САЩ – 8866, Румъния – 7600, Израел – 7200 и др. Как българите спасиха сезона по морето

Пристигналите чужденци са били основно в началото на годината, в периода януари и февруари, преди пандемията от COVID-19. Хотелите в София работят при много ниска заетост, разчитайки основно на български гости. От месец май насам идват основно гости по бизнес или представители на компании, които работят в България, обясняват хотелиери пред TravelNews.

"През тази година заради COVID-19 липсват чуждите туристи. В момента разчитаме основно на българите, които идват в София по работа", отбеляза управителят на EasyHotel Sofia Цвета Първанова, който хотел е част от международната верига към авиокомпанията EasyJet.

Според нея София има огромен потенциал да се развие като голяма туристическа дестинация. Проблемът е, че Столична община не прави мащабни международни събития, които да привличат чуждите туристи, коментира тя.

Много чужди посетители бяха привлечени от красотата на българската столица

През последните години столицата се превърна в интересна дестинация за чужденците заради многобройните нискотарифни авиокомпании, които започнаха да летят до Летище София. Тълпи от туристи се струпваха по улиците в центъра. Нощувките в града се увеличиха повече от 3 пъти за периода 2010-2019 г., достигайки до над 3 млн. на година. Около 2/3 от нощувките се реализираха от чужденци. Това доведе и до изграждането на нови големи хотели в столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определя града като един от най-сигурните за туристи. Добрата свързаност води повече туристи. Само за последните 5 години има около 50 нови дестинации, които свързват София с различни градове по света.

Данните на Столична община показват, че 1,8 дни престоява един турист в София, като средно за страната се падат 3,4 дни. Стремежът на хотелиерите и туроператорите е да задържат посетителите за по-дълго. Най-дълго престояват туристите от Италия, Израел, Испания, Великобритания – средно 2,2 дни в София. Около 40% е делът на ваканционния туризъм, 40 на сто се падат на бизнес туризма, а около 16% заема конгресният туризъм.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички