24-часова стачка спря полетите и обществения транспорт в Гърция


24-часова стачка спря полетите и обществения транспорт в Гърция
Снимка: Getty Images

2769

Полетите от и до Гърция са спрени, а корабите остават в пристанищата, заради стачка по повод влаковата катастрофа, при която загинаха 57 души, предаде Reuters. Трагедията се случи на 28 февруари, когато пътнически влак с над 350 пътници, се удари челно с товарен влак в долината Темпе, Централна Гърция.

24-часовата стачка в страната е организирана от най-големите гръцки синдикати в частния и държавен сектор. Градският транспорт и обществените услуги ще бъдат спрени, както и ще се затворят държавните училища.

Между 00:01 ч. и полунощ местно време на 16 март спират всички полети, като позволени ще са само аварийни полети и такива за търсене и спасяване.

Това е най-новият от поредицата протести, след най-смъртоносната влакова катастрофа в страната. Железопътните работници организираха много стачки.

Протестиращите обвиняват консервативното правителство и политическата система, за това, че си затварят очите за призивите на синдикатите за недостатъчните мерки за безопасност в гръцките железници.

„Искаме заедно да изразим нашето разочарование от това, което не се случи през годините, но преди всичко гнева от това какво се случи в Темпe“, заяви синдикатът на частния сектор Обща конфедерация на труда (GSEE).

Протестиращите са категорични, че няма да допуснат липса на прозрачност, прикриване, отказ от отговорности и забавяния, които да доведат до забрава и призовават правителството да предприеме действия и да предотврати ново бедствие. Настоява се за цялостно разследване на причините за катастрофата.

Влаковата катастрофа предизвика масово обществено недоволство. Миналата седмица десетки хиляди се събраха в столицата Атина и други градове в Гърция.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, се извини за катастрофата и обеща да наеме още персонал и да подобри железопътния сектор с подкрепата на ЕС. Той призова протестиращите да не позволяват на гнева да раздели обществото. „Трябва да спечелим тази война“, заяви Мицотакис тази седмица и добави че е решен да елиминира факторите, довели до катастрофата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Стотици полети в Германия са отменени или забавени заради стачка

Стачки парализираха 8 летища в Германия. Хиляди полети са отменени

Германските железничари вдигат стачка за заплати

Хаосът в железопътния транспорт на Великобритания продължава

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички