Amazon електрифицира транспортната си мрежа в Европа за 1 млрд. евро


Amazon електрифицира транспортната си мрежа в Европа за 1 млрд. евро
Снимка: Amazon

5684

Най-големият електронен търговец в света Amazon.com ще инвестира над 1 млрд. евро в следващите 5 години в електрически ванове, камиони и центрове за пакетиране в Европа. Така ще ускори усилията си за постигане на нулеви въглеродни емисии. Финансирането е насочено и към стимулиране на иновациите в транспортната индустрия и изграждане на повече инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства в Европа, пише Reuters.

Според американския онлайн търговец на дребно инвестицията ще утрои парка му от електрически ванове в Европа – от 3000 превозни средства в момента, до над 10 000 до 2025 г. Компанията не дава информация каква част от европейския ѝ парк за доставка до "последната миля" (терминът обозначава последната отсечка от веригата на доставки, включваща пътя от най-близкия разпределителен център до крайната дестинация) е електрически, но посочва, че тези 3000 микробуса с нулеви емисии са доставили над 100 млн. пакета през 2021 г.

Amazon се надява също да купи над 1500 електрически тежкотоварни превозни средства, които ще бъдат използвани за пратки на "средна миля" до центрове за пакетиране в следващите години.

Въпреки че редица големи логистични фирми – компании като United Parcel Service и FedEx – са се ангажирали да купят голям брой електрически микробуси и камиони с нулеви емисии, подобни превозни средства се намират трудно заради ограниченото производство. Стартиращите фирми се състезават да пуснат електрически микробуси или камиони, но са възпрепятствани от голямата конкуренция от доказани производители като General Motors и Ford Motor.

Най-голямата поръчка на Amazon е за 100 000 броя електрически ванове от Rivian Automotive, които трябва да получи до 2025 г.

Компанията споделя, че освен в електромобилите ще инвестира и в хиляди зарядни станции в Европа. Amazon планира да удвои и европейската си мрежа от центрове за "микромобилност". Търговецът на дребно използва тези централно разположени хъбове в 20 големи града, за да въведе нови методи за доставка – електрически товарни велосипеди или пешеходни доставки, за да намали емисиите. Компанията планира да постигне нулеви въглеродни емисии до 2040 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Amazon въвежда Prime Air - услуга за доставка на пратки с дрон

Зелена енергия: Германия сменя дизеловите влакове с водородни

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички