Авиокомпаниите ще се върнат към печалбите догодина


Авиокомпаниите ще се върнат към печалбите догодина
Снимка: Getty Images/Guliver

4610

След няколко трудни години авиоиндустрията отново ще се върне към печалбите. 2023-а ще е първата година от 2019 г. насам, когато секторът ще бъде печеливш, тъй като бързото възстановяване на въздушните пътувания продължава след почти две години ограничения на COVID-19, пише Reuters.

Авиокомпаниите загубиха десетки милиарди долари през 2020 г. и 2021 г. поради пандемията, но въздушният транспорт се възстанови частично и някои летища трудно успяха да се справят.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) сега очаква нетна печалба от 4,7 милиарда долара за индустрията през следващата година, с повече от 4 милиарда пътници, които ще летят. Предишната прогноза беше доста по-скромна - че печалбите са "достижими" през 2023 г.

За 2022 г. IATA намали прогнозата си за загуби в цялата индустрия от 9,7 милиарда долара на 6,9 милиарда долара. "Това е голямо постижение предвид мащаба на финансовите и икономическите щети, причинени от наложените от правителствата пандемични ограничения", каза генералният директор на IATA Уили Уолш, коментирайки прогнозираното връщане към печалба през 2023 г. Тежък срив на полетите и пътниците в Европа, България се отърва по-леко

Но бившият шеф на British Airways и IAG предупреди, че много авиокомпании ще продължат да изпитват трудности догодина, заради регулациите, високите разходи и непоследователните правителствени политики.

"Авиокомпаниите трябва да останат бдителни за всяко увеличение на данъците или инфраструктурните такси", каза той, добавяйки, че това включва и тези, направени "в името на устойчивостта".

IATA заяви, че прогнозата ѝ се основава на постепенно повторно отваряне на Китай за международен трафик и облекчаване на вътрешните ограничения за нулев COVID. Ако това не се случи, рентабилността на авиокомпаниите ще бъде засегната. Друг риск за перспективите за 2023 г. е някои икономики да изпаднат в рецесия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Въздушният транспорт в САЩ се съживява

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички