Австрия ще блокира разширението на Шенген, докато няма спад на бежанците


Австрия ще блокира разширението на Шенген, докато няма спад на бежанците
Снимка: iStock

7302

Австрия ще блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, докато не види устойчиво понижение на търсещите убежище. Това заяви министърът на външните работи Александър Шаленберг в интервю, цитирано от Politico.

През миналата година търсещите убежище в Австрия са се утроили до около 110 000, като в тази бройка не са включени бежанците от Украйна. Това е най-високият брой на човек от населението в ЕС. Затова и министърът очаква устойчиво намаление на бежанците, преди да даде „зелена светлина“ на членството на двете държави в Шенген.

Шаленберг не уточнява времевата рамка за намаление на бежанците. Страната обаче продължава да отчита ръст на молбите за убежище – през януари броят им се повишава с 60% на годишна база.

По думите на външния министър на Австрия страната му е окуражена от плановете на ЕС за затягане на контрола по границите, но иска да види и реален прогрес. „Като страна в сърцето на Европа Австрия има голяма полза от Шенген и искаме да работи“, допълва той. България и Шенген: Какво следва?

Основният проблем на Австрия всъщност е, че повечето страни по т.нар. Бакански път не регистрират бежанците като първата точка на влизане в ЕС. Това не позволява на Виена да върне обратно гражданите на трети страни, които търсят закрила, но не отговарят на изискванията. Трета западна държава ни спира за Шенген 

През 2022 г. бежанците в ЕС нараснаха с 50% до 1 млн., като в тази бройка не влизат бежанците от Украйна.

Бежанската криза в ЕС започна още през 2015 г. и тогава някои от страните от Шенген, като Австрия, Германия и Франция, за кратко върнаха граничния контрол, за да ограничат потока от мигранти.

България и Румъния от години се стремят да влязат в Шенген и имат одобрението на почти всички членове в ЕС, ЕК и Европейския парламент. При последното разглеждане на казуса членството им беше отказано от Нидерландия, която настоява за ясна съдебна реформа в България, и Австрия. Страната ни се надява тази съпротива да бъде премахната през октомври.

Критици настояват двете страни да влязат в пространството, за да бъде подсилено единството на общността в граничния контрол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Окончателно: България отново остава извън Шенген

Аутсайдери в Европа: ЕС гласува отделно Хърватия от България и Румъния за Шенген

 Жертва на чужди интереси: България се страхува да не изостане за Шенген

България с ответна реакция, ако не ни приемат в Шенген

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички