България се изкачва сред най-влиятелните паспорти в света


България се изкачва сред най-влиятелните паспорти в света
Снимка: iStock

9464

Няколко класации подреждат най-влиятелните паспорти по света по броя на страните, до които те осигуряват безвизово пътуване. За това колко е силен един паспорт, се определя по това колко по-комплексен е, според консултантската компания в сферата на данъчното облагане и имиграцията Nomad Capitalist, пише CNBC.

По тази причина компанията изготвя годишен индекс на най-влиятелните паспорт, който включва 5 различни критерия с различна тежест за крайна оценка – безвизово пътуване (50%); данъчно облагане (20%); глобално възприятие (10%); възможност за притежаване на двойно гражданство (10%) и лична свобода, в това чило медийна свобода, задължителна военна служба и пр. (10%).

В индексът на Nomad Capitalist за 2024 г. се посочва „гражданите на различните страни се сблъскват с много различни изисквания за плащане на данъци, свободен живот, спазване на разпоредбите и избягване на контрол при пътуват. По тази причина броят на страните, които един притежател на паспорт може да посети, не разказва цялата история.

Най-добрите паспорти в света

Снимка: iStock

Швейцарският паспорт оглавява тазгодишната класация на компанията с обща оценка от 109, следван от Ирландия и Португалия. Той осигурява на своите притежатели безвизово пътуване до 176 държави, а страната получава 30 точки в категорията данъци и по 50 в категориите възприятие, възможност за двойно гражданство и права.

Втората позиция е за ирландския паспорт със 108,5 точки. Малко по-ниският резултат (30 точки) в категорията данъчно облагане се компенсира в значителна степен от максималните резултати (50 точки), които ирландският личен документ получава в останалите категории.

Финландия, известна с това, че предлага огромни възможности за безвизово пътуване, се нарежда на 4-о място, което подчертава важността на достъпността в световен мащаб. Финландският паспорт поделя четвъртата позиция с този на Люксембург.

Паспортът на Обединените арабски емирствам който заемаше първото място в класацията през 2023 г., отстъпва до 6-о място в тазгодишната ранглиста, което дели с паспортите на страни като Нидерландия, Германия и Нова Зеландия.

Спадът се дължи на промяна в данъчната политика на ОАЕ, която засяга собствениците на местни и чуждестранни компании, в това число и жителите със собственост в чужди фирми.

Според екипа на Nomad Capitalist България е страна, която трябва да бъде следена внимателно. За две години българският паспорт се изкачва от 42-о на 32-о място в индекса, което се дължи до голяма степен на применето на страната в Шенген, планирано да се случи по въздух и море в края на март, отбелязват авторите на класацията.

Снимка: iStock

В тазгодишната класация българският паспорт получава оценка от 103 точки, като осигурява безвизово пътуване до 170 държави (пътуване без виза или с издаване на виза при пристигане).

От нашите съсдеки най-високо класиран е гръцкият паспорт, който поделя 6-ото място с паспортите на няколко други държави. Румънският паспорт пък се нарежда на 24-а позиция.

Пълният списък на класацията можете да видите тук.

Много хора са любопитни да разберат как техните паспорти се сравняват с тези на други държави, но това не е причината, поради която Nomad Capitalist изготвя своята годишна класация, казват от компанията.

Тя помага на хората да се сдобията с второ или дори трето гражданство, посочва главният изпълнителен директор Андрю Хендерсън, добавяйки, че мнозина го правят, за да ограничат данъчното си бреме или да имат резервен план за пребиваване.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-влиятелните паспорти в света за 2024 година?

Най-влиятелните паспорти за 2023-а: България с позиция надолу с достъп до 174 дестинации

Въвеждат визи за гражданите на САЩ, за да пътуват до Европа

Най-редкият паспорт в света се издава от нация без собствена земя. Коя е тя?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички