Най-редкият паспорт в света се издава от нация без собствена земя. Коя е тя?


Най-редкият паспорт в света се издава от нация без собствена земя. Коя е тя?
Снимка: iStock

7727

Суверенният Малтийски военен орден – известен още като Малтийските рицари, не е просто религиозен католически орден с почти 1000-годишна история. Нито пък е просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет с операции, включващи бежански лагери и програми за помощ при бедствия в около 120 страни по света.

Освен това е суверенна нация със статут на наблюдател в ООН и собствена конституция, но без никаква земя. Издава регистрационни номера на автомобили – без да има пътища, по които да се движат, като притежават и собствени печати, валута и паспорти.

Орденът възниква в Йерусалим около 1099 г. и получава Малтийския архипелаг през 1530 г. като подарък от краля на Испания. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта при френската инвазия от 1798 г., като в наши дни седалището на Ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата – базираният в Малта президент на Ордена, казва пред CNN, че само около 100 от 13 500 рицари, дами и капелани, днес разпръснати по света, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през 1300 г., когато неговите дипломати пътуват до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората световна война дипломатическият паспорт придобива характеристиките на обикновените лични документи. Днес има само около 500 от тях – което ги прави най-редкият паспорт в света, отбелязва CNN Travel.

Изключителен документ

Снимка: orderofmalta.int 

Пурпурният паспорт на Ордена е запазен за членове на Суверенния съвет, ръководители на дипломатически мисии и техните семейства. Той е украсен със златни букви, изписващи името на организацията на френски език – Ordre Souverain Militaire de Malte и герб.

„Орденът дава паспорти на членовете на тяхното правителство за срока на техния мандат“, казва де Петри Тестаферата. Паспортите на Великите магистри са валидни най-дългo, тъй като се избират за 10 години, могат да служат два мандата и трябва да се пенсионират до 85-годишна възраст. Останалите документи са валидни за 4 години и се използват само за дипломатически мисии. Паспортите съдържат 44 страници, украсени с воден знак с малтийския кръст.

Еухенио Айролди ди Робиате, бивш директор по комуникациите на Ордена, казва пред CNN, че ще бъде забавно да се види реакцията на митническите служители, когато видят паспорта. „Те вероятно никога не са виждали такъв преди. Веднъж, когато пристигнах на летището в Банкок, тълпа от оператори на паспортния контрол искаха да видят редкия ми паспорт и да си направят селфи с него“, разказва той.

Според де Петри Тестаферата 2/3 от страните членки на Шенген признават дипломатическия паспорт и Орденът работи в тясно сътрудничество с много страни без официални дипломатически отношения като Франция, Великобртиатния и САЩ.

„Осигуряваме бързи медицински и хуманитарни доставки на жертви на конфликти или природни бедствия. Ние управляваме болници, медицински центрове, домове за възрастни хора и хора с увреждания, обществени кухни и пунктове за първа помощ“, обяснява той.

По следите на рицарите в Малта

Снимка: iStock

Въпреки че е малко вероятно да попаднете на рицари, ако посетите Малта, има много места из Малтийския архипелаг, на които да научите повече за битките и съдбата на легендарния Орден.

Едно от първите неща, които ще забележите, когато пристигнете на главния остров, е масивният Форт Сейнт Анджело с цвят на мед, стърчащ от лазурните води на Гранд Харбър. Внушителният средновековен бастион някога е бил централата на Ордена и е единствената останала структура на острова, която още частично принадлежи на рицарите.

Де Петри Тестаферата казва за CNN, че за параклиса, посветен на света Анна в горната част на крепостта, още се грижи за Ордена. Можете да обиколите тази част от крепостта, за да видите къде Великият магистър дьо Валет се моли ежедневно за избавление от османските нашественици по време на Голямата обсада от 1565 г.

Зад древните крепостни стени на Мдина – средновековната столица на Малта и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, можете да научите повече за Ордена в 3D аудиовизуалното шоу „Рицарите на Малта“. Намира се в Casa Magazzini, където някога рицарите са съхранявали амуниции, и разказва историята им в Малта, включително когато са получили архипелага през 1530 г. от краля на Испания.

В столицата Валета можете да продължите своята рицарска разходка в Националната библиотека на Малта, където се съхранява Pie Postulatio Voluntatis – пергаментът, използван от папа Пасхал II през 1113 г., за да предостави на Ордена суверенитет.

„Колекцията на библиотеката се състои от оригинални документи и ръкописи на Ордена“, казва Дейн Мънро, екскурзовод и историк, специализиран в историята на рицарите.

След библиотеката можете да се насочите към двореца на Великия магистър, някога домакин на рицарите. Тронната зала е използвана от Върховния съвет и още е украсена с древни фрески, изобразяващи Голямата обсада. Не пропускайте портретите на великите магистри в Залата на посланиците.

Караваджо като рицар

Снимка: iStock

Известният италиански художник Микеланджело Мериси да Караваджо пристига в Малта през 1607 г., след като убива мъж в дуел и бяга от Рим. Орденът го прави рицар и той става придворен художник. Малко след като Караваджо демонстрира, той е повече кавгаджия, отколкото джентълмен, рицарите го гонят от Ордена.

Докато посещавате съкатедралата „Свети Йоан“, само на няколко пресечки от Двореца на Великия магистър, се насладете на „Обезглавяването на Свети Йоан“ – най-голямата и единствената известна подписана творба на Караваджо

На няколко пресечки се намира Casa Rocca Piccola на семейство де Пиро, тясно свързани с Ордена, според Мънро. Можете да направите обиколка на грандиозния дом, където живее Маркиз Николас де Пиро – канцлерът на Малтийската асоциация на ордена. Домът му е капсула на времето, носеща барокова елегантност от XVI век.

Можете също да отседнете в замък, принадлежал на рицарите. Rosselli AX Privilege е бутиков хотел, който се помещава в дома на Малтийския рицар Дон Пиетро Росели от XVII век и е разположен в центъра на Валета, което го прави перфектната база за обиколки на Малта.

Ако имате късмет и срещнете някой от малкото останали рицари на архипелага, ще ги познаете по традиционните им одежди, носени по време на религиозни церемонии. Черната туника с бели маншети е украсена с малтийски кръст. Допълнителна украса около врата показва рицарския ранг в Малтийския орден.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-влиятелните паспорти в света за 2024 година?

Най-добрите в света: 30 европейски плажа се класираха в Топ 100. Кои са те?

Кои са най-гостоприемните региони и дестинации в света за 2024 година?

Кои са най-добрите градове за посещение през 2024 година?

Кои са най-опасните и най-безопасните държави в света за посещение през 2024 година?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички