Цените на "Гражданска отговорност" вървят устремно нагоре


Цените на "Гражданска отговорност" вървят устремно нагоре
Снимка: unplash

6598

Задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отгворност" поскъпва много сериозно. От около месец застрахователните компании са надули цените, като при някои скокът в сравнение с миналата година е над 50%, казват брокери, коментира в. "Сега".

Според информацията, най-ниското ниво на застраховката е 272 лв., но всъщност повечето полици се предлагат за около 300 лв., а най-високата оферта е 320 лв. - говорим за застраховки за шофьори без наказания.

Поскъпването беше очаквано, след като в последните две години на пандемията компаниите масово свалиха цените. Толкова драстичен скок само за месец обаче е стряскащ. Той трудно може да се оправдае с инфлацията, защото през 2022 г., когато тя растеше и стигна рекордните 18%, нямаше движение нагоре на "Гражданска отговорност". Нещо повече - даже имаше поевтиняване от определени компании: Сигнал за "Гражданска отговорност" с драстично по-ниски цени. Какви са причините? . Обяснението от един от застахователите с по-ниски цени тогава (Лев Инс) беше за въвеждане на вътрешен модел "бонус-малус" в дружеството, който позволявал добрите шофьори да бъдат стимулирани с бонус от премията. А проверка на КФН не показа нищо нередно в по-ниските цени, предлагани тогава от няколко дружества.

В същото време от Асоциацията на българските застрахователи уверяват, че цените ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди пандемията. "Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски", коментира пред БТА тези дни доскорошният председател на АБЗ Константин Велев. Той посочва, че заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват, защото поскъпват автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на "Гражданска отговорност" и "Каско".

Комисията за финансов надзор (КФН) също обяснява сегашния ръст на цените с "ускорената инфлация, както и с възстановяването на стопанския оборот след двете години в условията на пандемия".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички