Държавата субсидира покупка на нова кола с до 10 000 лева


Държавата субсидира покупка на нова кола с до 10 000 лева
Снимка: iStock

20626

Държавата да доплаща при покупка на нов автомобил, когато гражданите предадат старата си кола за бракуване. Това предвиждат одобрени предложения на последното заседание през април на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП), която е консултативен орган към Министерски съвет, предава вестник „Телеграф”, който разполага с протокол от заседанието. Целта на програмата е обновяване на автопарка в България. 22 страни от Европейския съюз вече прилагат подобни схеми. Вносител на предложението е председателят на Асоциацията на автомобилните производители (ААП) Храбрин Иванчев.

Предложението предвижда всеки, който предаде стар регистриран автомобил за бракуване/рециклиране с първа регистрация преди 1 яуари 2005 година или екологична категория от „Евро 1” до „Евро 3” (над 15 год. възраст) да получи бонус при закупуване на фабрично нов автомобил.

Предлага се държавната субсидия за закупуването на напълно електрически автомобил да възлиза на 10 000 лева. За придобиването на хибриден модел доплащането ще бъде 7 500 лева, докато за покупката на кола с екологична категория се предвижда субсидия от 5 000 лева. Необходимият бюджет за стартирането на програмата възлиза на 50.3 млн. лева. Вносителите уточняват, че ползите за бюджета ще бъдат повече от разходите, тъй като ще има прилив на приходи от ДДС, данъци и такси.

По думите на Иванчев, към края на миналата 2020 година цели 50% от автомобилите у нас са на възраст над 20 години, като тенденцията за застаряване на автопарка продължава. След обсъждане на предложението комисията реши в Плана за действие за 2021 г. да се предвиди като мярка разработването на такава „скрапинг“ програма, съгласно предложението на ААП.

„Предложението ни е предадено да се гласува на различните ведомства – МВР, транспортното министерство и др. Не знаем още какво е решението, но ще бъде включено в план-програмата за следващите две години“, обясни пред „Телеграф“ Таня Груева, изпълнителен директор на ААП. „Остава само да бъде одобрена програмата и да бъдат отпуснати средства от бюджета, но без правителство сега е трудно“, допълни тя. Изгодно ли е да закарате колата си за скрап

На заседанието на ДОККПБДП са обсъждани и други предложения, като създаването на Център за повишаване безопасността и подобряване на квалификацията на водачите в контролирана среда, който ще спомага за повишаване на уменията на водачите. Предложението е на Сдружение Автотехнически експерти по пътна безопасност.

Друго предложение на сдружението иска изравняване на максимално разрешената скорост за движение на мотоциклетите с тази на МПС от категория В и разрешаване движението на мотоциклети в бус лентите. Мотивът е, че към настоящия момент максимално разрешената скорост по автомагистрала за мотоциклет е 100 км/ч, а на първокласен път – 80 км/ч и тази разлика в скоростните режими е по-скоро предпоставка за ПТП, отколкото мярка за запазване живота и здравето на мотоциклетистите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички