Електрически въздушен транспорт: Ще има ли летящи таксита, линейки и тирове до края на десетилетието?


Електрически въздушен транспорт: Ще има ли летящи таксита, линейки и тирове до края на десетилетието?
Снимка: iStock

1863

Сред изложените отбранителни и пътнически самолети и високотехнологично авиационно оборудване на Авиоизложението в Сингапур могат да се видят и електрически превозни летателни апарати, определяни от мнозина като бъдещето на градския транспорт.

Електрическите апарати с вертикално излитане и кацане (eVTOL) могат да бъдат използвани като въздушни таксита, за доставки на товари, за медицински и спешен транспорт, както и като частни превозни средства.

Три от най-големите имена, имена в тази сфера са притежаванта от Hyundai Motor Group – Supernal, подкрепената от Boeing Wisk и Eve Air Mobility, която е собственост на Embraer, като се стремят да комерсиализират превозните си средства до края на настоящото десетилетие.

Трите компании посочват пред CNBC услугата въздушни таксита за превози на къси разстояния като едно от първите потенциални приложения за eVTOL.

„Това просто ще бъде още един начин за пътуване, вместо да се придвижвате от летището до центъра и да стоите в колата си за два часа. Те имат и алтернатива, която може да е напълно електрифицирана“, казва Йохан Бордес, главен изпълнителен директор на Eve Air Mobility.

Eve в момента тества прототип на въздушно такси и цели да въведе концепцията си в експлоатация до 2026 г.

Снимка: iStock

„Можем да използваме сходна инфраструктура на тази, която в момента разполагат операторите на хеликоптери“, казва главният изпълнителен директор на Supernal Джейвон Шин, отбелязвайки, че дейността може да започне в градските райони, а впоследствие да се разшири и до маршрути, обслужващи сателитни градове.

„Отворени сме за всички възможни случаи на употреба, защото в момента няма пазар за тази услуга“, казва Шин.

Целта пред eVTOL прототипа S-A2 на Supernal, представен по-рано през година и проектиран, така че да транспортира четирима пътници и пилот, е да излезе на пазара до 2028 г.

Подкрепената от Boeing Wisk в момента работи по своя автономен летателен апарат, който сходни възможности с този на Supernal.

Германската компания за eVTOL Lilium, подкрепена от китайския технологичен гигант Tencent, обяви на Авиоизложението в Сингапур, че е създала организация за обслужване на клиенти за eVTOL индустрията, която предлага управление на батерии и поддръжка на полети.

Компаниите казват, че ще търсят регулаторно одобрение и сертификати за безопасност в САЩ, за да стартират своята eVTOL дейност в страната.

Снимка: iStock

Катрин Макгоуън – вицепрезидент, отговарящ за Азиатско-тихоокеанския регион и за въздушните операции в Wisk, казва, че компанията се стреми да навлезе в САЩ до края на това десетилетие, отбелязвайки, че тя води преговори с властите в Брисбейн, Австралия за установяване на мрежа за eVTOL.

„Стремим се да създадем и развием мрежа за мобилност в Брисбейн и околните градове преди Олимпийските игри. Това е наистина вълнуващо“, казва Макгоуън. Брисбейн ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2032 г.

Макгоуън посочва още, че Wisk си партнира с Japan Airlines за развие на дейност в Япония, както и в други държави в Азия – регион, на който индустрията гледа като на пазар с голям потенциал.

Шин от Supernal казва, че компанията ще проучва разширяване на дейността си в Южна Корея, с подкрепата на автомобилния гигант Hyundai Motor Group.

Най-голямата южнокорейска авиокомпания Korean Air също подписа сделка със Supernal през октомври за изграждането и развиването на необходимата за градски пътувания инфраструктура и за комерсиализирането на летателния eVTOL апарат на Supernal в Южна Корея.

Снимка: iStock

Шин отбелязва, че от основното южнокорейско международно летище Инчеон също са проявили интерес към предложенията на Supernal.

„В региона има много подкрепящи регулатори – в Япония, Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия“, казва Алан Лим, директор в Alton Aviation Consultancy, който също предупреждава, че в Азия има предизвикателства, в това число и разработването на екосистема за поддръжка на широко разпространена eVTOL дейност.

Шин от Supernal очаква eVTOL пазарът да прилича повече на автомобилната индустрия, а не на „индустрията на търговската авиация, където Boeing и Airbus доминират на световния пазар“.

Лим от Alton Aviation отбелязва, че предвид широкия набор от дизайни и начини на приложние на eVTOL, няма единичен фактор по отношение на формата, който може да доминира на пазара, за разлика от търговската авиация.

„При това положение сме съгласни, че индустрията ще прилича повече на автомобилната индустрия, като ще има редица големи и малки производители на eVTOL, като някои ще намират потенциални ниши и приложения за своите превозни средства“.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Летящи таксита тръгват в Индия

Такситата-роботи в Калифорния спират за неопределено време

Летящо електротакси се готви за работа във Флорида

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички