Френските железници затънаха в дългове заради пандемията


Френските железници затънаха в дългове заради пандемията
Снимка: SNCF

5039

Пострадал силно от икономическите последици от пандемията на коронавируса, френският държавен железопътен оператор SNCF очаква да завърши годината с около 5 млрд. евро загуба, предаде AFP.

"Тази година сме на червено. Ще завършим годината с голяма загуба", каза председателят Жан-Пиер Фаранду пред комисия на Сената, признавайки "няма да сме далеч от удвояване" на загубата от 2,5 млрд. евро записани през първите 6 месеца. "Не бих казал това преди второто заключване", каза Фаранду.

SNCF ще трябва да продължи да взема заеми на финансовите пазари, продължи той, предполагайки, че компанията ще се стреми да набере около 2,5 млрд. евро от разпродажба на парка за вагони под наем Ermewa. През май SNCF изчисли общия си дълг на около 35 млрд. евро - които правителството се съгласи да усвои през 2018 г. като част от спорни планирани мрежови реформи.

Железопътният оператор апелира за държавна помощ, като посочи помощта, предоставена на такива компании като Air France и автомобилния производител Renault. Френското правителство се съгласи да отдели 4,7 млрд. евро за SNCF като част от френския план за възстановяване от COVID-19. SNCF в никакъв случай не е единственият затруднен европейски железопътен оператор.

През юли германската железопътна група Deutsche Bahn заяви, че е попаднала във финансова криза с огромна загуба от първото полугодие в размер на 3,7 млрд. евро, тъй като пандемията от коронавирус натисна спирачките при пътуванията. До 2024 г. Deutsche Bahn трябва да запуши влошената от вируса бюджетна дупка между 11 и и 13,5 млрд. евро.

Коронавирусът удари тежко и британската железопътна мрежа, принуждавайки правителството да увеличи финансовата подкрепа за приватизирания сектор и да прекрати франчайз системата, въведена през 90-те години.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички