Инвестират над 70 милиона евро в модернизация на летищата в Бургас и Варна


Инвестират над 70 милиона евро в модернизация на летищата в Бургас и Варна
Снимка: Фрапорт

6929

Сериозни подобрения и модернизация на летищата в Бургас и Варна предстоят през следващите 4-5 години. Това съобщава пред SeeNews техният концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт".

Плановете включват разширяване и обновяване на терминалите и зоните за обслужване, строеж на нови сгради, както и изграждане на две фотоволтаични централи, които да покриват енергийните нужди на всяко от летищата. За целта в двете черноморски аерогари ще бъдат вложени общо 70 милиона евро.

50 милиона за летище Бургас, 20 милиона за Варна

Българо-германската компания, която управлява черноморските ни летища ще финансира 5 основни проекта на летище Бургас между 2022 и 2026 г., съобщава пред SeeNews Цветомир Стефанов, който отговаря за комуникациите на компанията.

Първо ще бъде изградена фотоволтаична централа, която да произвежда необходимата електроенергия за нуждите на аерогарата. След това предстои разширяване на платформата, където ще бъде поставено и ново осветление.

Ще се извърши и ремонт на пистата на бургаското летище, както и обновяване на зоните на Терминал 1. Накрая е планирано да започне разширяване на Терминал 2, който се използва от заминаващите. Във всички тези дейности ще бъдат инвестирани над 50 милиона евро.

Подобренията на летището във Варна включват ремонт на Терминал 2 и ключови зони на перона и пътеките за рулиране, ново перонно осветление, строителство на нова сграда на пожарната. На варненската аерогара също ще бъде изградена фотоволтаична централа, която да покрива енергийните ѝ потребности. За целта са отделени над 20 милиона евро. А докъде можем да летим от Варна с една от най-големите световни авикомпании - четете тук

Дълга концесия и огромни инвестиции

Като цяло "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" се ангажира да инвестира общо 413 милиона евро в двете летища през целия период на дългогодишния си концесионен договор. От началото на договора компанията е вложила над 101 млн. евро в летище Бургас и около 107 млн. евро в летище Варна.

Двете черноморски летища работят най-активно през туристическия сезон, когато пристигащите посетители се насочват към големите ни летни курорти - Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и др. 57 милиона пътници са преминали през морските ни летища

През септември концесиите на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" за двете летища бяха удължени с още 5 години до 10 ноември 2046 г. Компанията е 60/40 съвместно дружество на германската Fraport и българската BM Star.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Драстичен спад на полетите във Варна и Бургас

Тежък срив на полетите и пътниците в Европа, България се отърва по-леко

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички