Камионът, взривил Кримския мост, изобщо не е влизал в България


Камионът, взривил Кримския мост, изобщо не е влизал в България
Снимка: Getty Images

5096

Взривеният на Кримския мост камион никога не е влизал в България, установи проверка на българските специални служби. Това съобщава българското правителство, цитирано от пресслужбата на Министерския съвет. Мощен взрив разруши част от Кримския мост (СНИМКИ и ВИДЕО)

Руските разследващи органи замесиха името на страната ни в експлозията, а България беше посочена като отправна точка за маршрута на взривилия се камион. Руските власти обявиха експлозията на мост за терористичен акт, подготвен от украинските служби. Русия: Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от България

Още в неделя ДАНС е получила нареждания да провери случая, а днес тази информация е категорично опровергана от българските власти.

Руските медии съобщиха, че взривеният камион е превозвал полиетиленово фолио, в което са били скрити експлозивите. Службите ни са открили, че подобна стока е влязла в България от друга държава членка на ЕС, като целта е била да премине транзит. Пратката е разполагала с всички документи и е прекарала времето на наша територия основно на митницата, където е била под постоянен надзор. Напуснала е България през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г., отплавайки за държава, различна от Русия (най-вероятно Грузия, към която има фериботна връзка).

Контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион, показва проверката на българските служби.

Премиерът Донев: Няма "българска следа" в инцидента

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев беше категоричен, че страната ни няма нищо общо със случилото се на Керченския мост, който свързва Русия с анексирания полуостров Крим.

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост, няма и такова обвинение, отправено официално от руската страна, каза Донев пред журналисти преди Националното съвещание на МВР.

По думите на Донев руските следствени органи са свързали България "като географска точка от маршрута на камиона" и всички останали твърдения са просто "публикации в медии", а не "официална атака срещу България от руска страна". Поради географското положение на страната ни през нея преминават много камиони и много товари.

Той призова медиите да коментират отговорно темата с взривения камион, защото тя създава рискове за националната сигурност на държавата ни. Според него използването на думите "българска следа" намеква за съучастие на страната ни, каквото не съществува.

Българското правителство няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност, категорични са от Министерски съвет.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички