Китай завърши знакова сделка за влияние в Германия


Китай завърши знакова сделка за влияние в Германия
Снимка: iStock

4145

Китайската компания за товарни превози КОСКО (COSCO) финализира спорната сделка по придобиването на терминал за контейнеровози в пристанището на Хамбург. Това съобщи германският пристанищен оператор "Ха Ха Ел А" (HHLA), цитиран от ДПА.     

Операторът обяви, че е подписал договори с КОСКО за акционерен дял в терминала "Толерорт" след официална оценка на инвестицията. Това означава, че подразделението на китайския гигант има дял от 24,99 процента, пише БТА. 

Сделката бе финализирана след близо две години на преговори и разгорещен дебат в Германия относно чуждестранното влияние върху националната инфраструктура. 

ОЩЕ: Италия блокира опит на Китай да поеме контрол над местен гигант в производството със 151-годишна история

Очаква се терминалът да стане предпочитано място за дейностите на КОСКО. HHLA изрази увереност, че сътрудничеството ще засили позицията на Хамбург като логистичен център за региона на Северно море и Балтика. 

Първоначално КОСКО искаше да придобие дял от над 35 процента. Няколко германски министерства обаче се възпротивиха, така че през октомври властите определиха квотата на под 25 процента, за да не позволят на КОСКО да получи блокиращ миноритарен дял. 

Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Около 30 процента от стоките, които ще бъдат обработвани в пристанището на Хамбург идват от или отиват към Китай. 

Сделката бе възприемана като спорна, тъй като би могла да засили стратегическото влияние на Пекин върху германската и европейска транспортна инфраструктура, както и да увеличи германската зависимост от Китай. 

ОЩЕ: Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички