Колко пари си върнаха българите след отменени полети в пандемията


Колко пари си върнаха българите след отменени полети в пандемията
Снимка: iStock

3954

Над 130 000 лв. са върнати на българските потребители след намесата на Европейски потребителски център България при проблеми с търговци от други страни в ЕС. Това показват данните на центъра за изминалата 2020 г.

Малко по-малко от половината сума – около 50 000 лв., са получили обратно пътниците като възстановяване на стойността за неизползвани билети след анулирани полети. ЕК: Изберете ваучер, вместо пари, при отменено пътуване

Една от най-големите суми, която е договорена с търговец през 2020 г., е от над 4600 лв., платени от жена за самолетен билет от Шанхай, Китай, към София чрез посредник. Тя не получава билета, но парите са изтеглени от сметката ѝ, като едва след намесата на мрежата от ЕПЦ успява си ги върне обратно.

Ето 5 стъпки, които експертите от ЕПЦ препоръчват, когато купуваме самолетни билети или стоки онлайн:

– Важно е да се уверите, че следите регулярно официалните източници на информация, която има значение за плановете ви да пътувате – какво включват актуалните мерки за безопасност, прилагани от превозвача, както и в съответната държава.

– Препоръчително е да следите входящите съобщения в имейл адреса, заявен за връзка с авиокомпанията или агенцията, включително и папка СПАМ, както и официалния сайт на превозвача. Нови правила за самолетните полети в Европа

– Съхранявайте на достъпно място копие от всички документи, свързани с резервацията ви, независимо от типа транспорт – копия от билети, платежни документи и кореспонденция с търговеца.

– Ако пазарувате от електронен търговец, уверете се добре кой е той, проверете отзивите за фирмата от други потребители и най-вече как да се свържете с него при въпроси или проблеми.

– Проверете каква е крайната цена на поръчката, дали е необходимо да платите транспортни разходи, както и какви са условията за връщане на стоката, ако все пак размислите и решите да се откажете от нея.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички