КПКОНПИ разследва министъра на транспорта за конфликт на интереси


КПКОНПИ разследва министъра на транспорта за конфликт на интереси
Снимка: ПЦ на МТС

13750

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала производство за конфликт на интереси срещу министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, както и срещу бившия му заместник Илия Илиев. Припомняме, че Илиев бе освободен от поста ден по-рано (22 февруари).

Проверката е започнала по постъпили сигнали и медийна публикация в Afera.bg. В тях се твърди, че Събев е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър - лице, заемащо висша публична длъжност.

В декларацията за имуществото си пред комисията Събев, който е собственик на "Еконт", е декларирал участието си в логистичната фирма и свързаните с нея дружества.

От КПКОНПИ посочват и че в сигналите се твърди, че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор "железопътен сектор" въпреки съществуващите данни, че той е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура.

Най-богатият министър

Преди няколко дни стана ясно, че Събев е най-заможният член на кабинета "Петков". Това се видя от имуществената му декларация, публикувана от КПКОНПИ.

Той притежава 22 къщи, апартаменти и парцели. Две от къщите са в Испания, където Събев е собственик и на два гаража. Останалите му имоти са в Созопол, София и Русе.

Транспортният министър е декларирал също 20 моторни превозни средства - коли, мотоциклети и камион. В банка Събев има две сметки - близо 9 млн. е лева и над 3 млн. в евро. Той е основен акционер в "Еконт Експрес" ООД, "Еконт Експрес БЛ" ООД и притежава 40% от "Фрий" ООД.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Промяната започва: Уволниха шефа на БДЖ

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички