На всеки километър: България е сред страните с най-натоварено движение


На всеки километър: България е сред страните с най-натоварено движение
Снимка: БГНЕС

4534

Задръстванията са едни от най-досадните и неприятни ситуации на пътя за всеки шофьор. Независимо от причината, струпванията на множество коли измъчват шофьорите от градските булеварди до "тапите" по магистралите и по-малките пътища. Губи се време, харчи се излишно гориво (което напоследък е все по-скъпо), има по-голямо замърсяване на въздуха.

Но кои са държавите с най-натоварено пътно движение и къде се нарежда България по този показател?

Отговор на тези въпроси дава новото проучване на компанията за финансови услуги Confused.com. To сравнява общия брой регистрирани превозни средства в дадена държава с дължината на пътната ѝ мрежа и разкрива концентрацията на автомобилите на километър път. Това дава представа колко натоварен е трафикът и какъв е шансът за струпване на автомобили във всяка от изследваните страни. Допълнителна информация за трафика дава и Индексът на трафика на компанията Tom Tom, която произвежда навигационно оборудване и карти.

Обединени арабски емирства

Според изследването на Confused, Обединените арабски емирства са държавата с най-натоварено движение с концентрация от общо 553 автомобила на километър от 4080-километровата пътна мрежа. По пътищата ѝ се движат цели 2,25 млн. превозни средства.

ОАЕ се опитват да се справят с натовареното движение в страната чрез подобряване на обществения транспорт. Метрото в Дубай беше въведено през 2009 г., заедно с годишния ден без автомобили (24 февруари). Въпреки това нивата на задръстване остават високи, както и нивата на замърсяване с резултат от 29 µg/m³.

Хонконг

Общата пътна мрежа на Хонконг е с дължина 4080 км, по която се движат почти 822 000 превозни средства. Това означава, че в специалния административен район на Китай има около 390 коли на километър път. Страната се нарежда на 57-о място в Индекса на трафика на TomTom, със средно ниво на задръствания от 30%. Кои са градовете с най-огромни задръствания в света? 

Сингапур

Въпреки че има отдавна действаща такса за задръствания на цялата си територия, Сингапур се нарежда като третата държава с най-натоварено движение със 192 автомобила на километър от общата си пътна мрежа от 3500 км. Държавата таксува шофьори, влизащи в централната градска зона, като тарифите варират спрямо времето на деня или района, от който влизате в града. Страната се нарежда като 83-та най-замърсена дестинация в актуалния индекс на трафика на TomTom.

Турция

На четвърта позиция е Турция със средно 172 автомобила на км от общата пътна мрежа от 67 333 км. Според Индекса на трафика на TomTom за 2020 г., простиращият се на два континента турски мегаполис Истанбул е 5-тият най-натоварен откъм движение град в света със средно ниво на задръствания от 51% през 2020 г.

България

Изненадващо или не, България заема 5-ото място със 171 автомобила на километър път и средно 28 µg/m³ замърсяване. Страната ни изпреварва държави като Южна Корея, Великобритания, Италия, Мексико, Германия, които са много по-големи и като население, и като територия. Според проучването, България е и държавата с най-натоварено движение в Европа.

Въпреки челната позиция на страната ни, столицата София се класира като едва 53-тия най-натоварен град в света (от над 400 проучени) с 30% резултат от задръстванията.

По отношение на трафика българската столица е далеч зад световни мегаполиси като Париж, Рио де Жанейро, Лондон, Мексико Сити, Токио, Банкок, Ню Делхи, Мумбай, Москва и др. София обаче изпреварва по задръствания други големи градове като Хонконг, Измир, Берлин, Сао Пауло, Сидни, Рим.

Интересен факт е, че съседен Букурещ е на доста по-предното 18-о място по този показател с 42% резултат от задръстванията. Румънската столица традиционно е сред градовете с най-тежък трафик в Европа. Такова е положението и в столицата на Русия - Москва, която е на първо място в света по задръствания за 2020 г. с резултат от цели 54%. Топ 6 на градовете в Европа с най-ужасен трафик

Челната десетка в класацията на Confused допълват Южна Корея, Тайван, Израел, Чехия и Малайзия. Някои от най-големите държави в света като Китай, САЩ, Русия, Япония, Индонезия, Бразилия, Нигерия заемат между 20-о и 50-о място в класацията на страните с най-натоварен трафик.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички