Най-подходящите за семейства авиокомпании и летища са базирани на един континент и това не е Европа


Най-подходящите за семейства авиокомпании и летища са базирани на един континент и това не е Европа
Снимка: iStock

4407

Азиатските авиопревозвачи доминират класацията на най-подхидящите за семейства авиокомпании, съставена от туристическия уебсайт The Family Vacation Guide. 8 от водещите 11 авиокомпании са базирани в Азия, като разгледни са общо 34 авиокомпании.

Класацията е изготвена на базата на 8 фактора – включително удобство на седалките, безплатно избиране на места и приоритетно качване на самолета, като максималният възможен резултат е 18 точки, пише CNBC.

Japan Airlines постига най-висок резултат – 15 от 18 точки. Той губи 1 точка за това, че таксува пасажерите, които пътуват в скута на родител.

Korean Air и китайската Hainan Airlines си поделят второто място, като и двете авиокомпании имат по 14 точки. Нито една от тях не предлага безплатно избиране на места, а и двете таксуват родителите за деца, пътуващи в скута им.

Singapore Airlines, която тази година оглави класацията на Skytrax World Airline Awards за пети път, си поделя четвъртото място с австралийската Qantas и китайската China Southern Airlines. Сингапурската авиокомпания губи точки заради удобството на седалките и таксите за деца, които пътуват в скута на родителите си.

Снимка: iStock

Всичките 11 авиокомпании в класацията предоставят храна за децата и безплатни забавления за тях, като също позволяват и детските колички да бъдат качвани на борда безплатно. С изключение на Lufthansa, всички разполагат с детски кошари на борда. Всички пък освен Hawaiian Airlines имат, предлагат безплатен чекиран багаж. Hawaiian Airlines и Lufthansa пък са единствените, които не таксуват родителите за деца, пътуващи в скута им.

От Family Vacation Guide са анализирали публично достъпна информация към февруари 2023 г.

„Доминацията на азиатските авиопревозвачи в класацията се дължи на различните им приоритети“, смята Праопан Танситпонг, асистент в бизнес училището „Нида“.

„През последните 20 години азиатските авиокомпании харчат повече пари за удобства, които да привличат пътници, спрямо западните авиокомпании“, заяви тя и добавя, че западните авиопревозвачи се фокусират повече върху управлението на приходите. Тя отбелязва и че културните различия също може да окажат внляние на обслужването на авиокомпаниите.

„Въз основа на културната ориентация, азиатските нации са силно ориентирани към семейството. Хората, които живеят в тези азиатски държави, имат силни връзки и се гордеят със своите семейства и общности. За разлика от западното общество, азиатците ценят интимните семейни връзки, взаимопомощта и уважението към по-възрастните“, казва Танситпонг.

Най-подходящите за семейства летища в света

Снимка: iStock

От Family Vacation Guide са изготвили анализ и на най-подходящите за семейства летищата, сравнявайки излитанията по разписание и процентите на отменени полети, наличието на безплатен неограничен Wi-Fi, броя на местата за хранене и развелченията.

1. Международно летище "Хуарес Мексико Сити" – Мексико

2. Международно летище "Джон Ф. Кенеди" – САЩ

3. Международно летище "О'Хеър" – САЩ

4. Международно летище Филаделфия – САЩ

5. Международно летище "Минеаполис-Сейнт Пол" – САЩ

6. Международно летище Франкфурт – Германия

7. Международно летище Торонто – Канада

8. Международно летище Сукарно-Хата – Индонезия

9. Международно летище "Ел Дорадо" – Колумбия

10. Международно летище "Чанги" – Сингапур

10. Летище Фукуока – Япония

Снимка: iStock

Международното летище "Хуарес Мексико Сити" и летище "Джон Ф. Кенеди" Ню Йорк си поделят първото място с резултат 9,87 от 10.

На противположния полюс застава южнокорейското летище "Гимпо", определено като най-неподходящото за семейства заради липсата на развлечения, заведения за хранене и безплатен Wi-Fi.

За разлика от класацията на най-подходящите за семейства авиокомпании, тук има само две азиатски летища в първите 11. Това са сингапурското летище "Чанги" и японското "Фукуока", които си поделят 10-о място с оценка от 8,68.

Тази година летище "Чанги" беше обявено за „най-доброто летище в света“ за рекорден 12-и път на Skytrax World Airport Awards. То разполага с 214 заведения за хранене и 204 неща, които пътниците могат да правят. Летището има и най-нисък процент на отменени полети – 0,4%. Единственият проблем? Не предлага безплатен неограничен интернет.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Вдигат таксите за авиокомпаниите на Острова

Франция настоя за минимална цена на самолетните полети

Туристи харчат огромни суми в опит да се измъкнат от Израел

САЩ отчетоха най-високия брой авиопътници от 2019 година

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички