Незаконно е вземането на книжката за неплатени глоби


Незаконно е вземането на книжката за неплатени глоби
Снимка: БГНЕС

7440

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби, съобщи lex.bg.

Решението на практика ще направи безпредметни проверките по границата за дължими пътни глоби, които МВР извършва от миналото лято, тъй като с тях шофьорите само могат да бъдат информирани колко имат да дават, но не и да бъдат задължени да го платят и спирани да напуснат страната. Именно тези проверки насочиха вниманието към двете разпоредби в Закона за движението по пътищата (ЗДвП), които днес "отмени" КС . Те бяха атакувани от омбудсмана Диана Ковачева, която първа изтъкна противоконституционността им.

В решението си КС пише, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби са обявени за принудителни административни мерки, но първо, въобще не са такива и второ – не целят безопасността на пътя. Конституционните съдии напомнят, че целта на принудителната административна мярка е предотвратяване или спиране на административните нарушения, както и премахване на вредните последици от тях.

"Конституционният съд намира, като анализира оспорените разпоредби, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в ЗДвП – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава", посочва съдебното решение.

Според КС не всяко неизпълнение на задължение е административно нарушение, а неплащането на глобата в едномесечен срок не може да се счита за такова. В чл. 190, ал. 3 на Закона за движение по пътищата е предвидено, че глобата се плаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, електронния фиш или съдебното решение или определение на съда при обжалване. "Тази разпоредба определя срока, в който лицето разполага с възможност доброволно да плати наложената му глоба, но не предвижда наказание за неспазване на този срок", посочват конституционните съдии.

"След изтичане на едномесечния срок, ако лицето не е платило глобата, може да се пристъпи към принудително събиране на публичното вземане, в което длъжникът разполага с права и средства за защита, уредени в приложимия процесуален закон. С оспорените разпоредби, на практика законодателят е смесил характера и същността на принудителните административни мерки със санкциите за административни нарушения", твърдят от КС.

Според КС законодателят ограничава упражняването на основни конституционни права на гражданите с цел да принуди длъжниците да платят наложените им глоби по Закона за движение по пътищата и така заобикаля законовия ред за тяхното събиране.

"Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава. Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите", категорични са конституционните съдии.

Те специално коментират и проверките на границата. "Правото на свободно движение се ограничава до степен на пълното му отнемане, когато прилагането на принудителните административни мерки се извършва на гранично-контролно пропускателните пунктове на Република България." Глоби за 1,5 млн. лева получиха шофьори на границите

Освен, че противоречат на правовата държава, отнемането на книжката и спирането на колата от движение погазват и правото на собственост, защото ограничават упражняването му в пълен обем. Спирането на колата от движение засяга не само правото на шофьора, неплатил глобата си, но и на трети лица – съсобственици на превозното средство.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички