Нидерландия се обяви против влизането на България в Шенген, блокира присъединяването ѝ


Нидерландия се обяви против влизането на България в Шенген, блокира присъединяването ѝ
Снимка: iStock/Guliver

6968

Присъединяването на България и Румъния към Шенген вероятно ще се отложи за пореден път, този път заради действията на Нидерландия. Парламентът в страната на лалетата прие резолюция, в която се иска от правителството на Марк Рюте "да не предприема необратими стъпки" за присъединяването на Румъния и България към шенгенското пространство, докато не направи "по-нататъшни разследвания на наблюдението на границите и намаляването на корупцията и организираната престъпност и в двете страни". Хърватия изпреварва България за Шенген, както стана за еврозоната

Решението на парламента беше взето по време на заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел, на което присъства и президентът на България Румен Радев. "България и Румъния стават заложник на вътрешната политика в Нидерландия, където предстоят избори", коментира решението Радев.

Той сподели, че е провел разговори с канцлера Шолц, президента Макрон, премиерите на Дания и Швеция и по думите му Нидерландия вече е сама, а всички държави застават зад България. Освен това българският държавен глава е получил уверение от чешкото председателство, че ще работи за решаване на въпроса.

"Важно е във времена на икономическа криза да не стоим с блокирани граници", заяви Радев.

Нидерландските депутати смятат, че настоящите разследвания, проведени от екип експерти на ЕС по върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност в двете страни, "са с ограничен обхват" и затова те са поръчали на нидерландското правителство да извърши самостоятелно допълнителни разследвания. Вратите на Шенген остават затворени за България

Решението на Нидерландия се случва само 3 дни след резолюцията на Европейския парламент, който призова за предприеме всички нужни мерки за приемане на Румъния и България в шенгенското пространство. Разширяването на Шенген изисква единодушие в Съвета на ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Юнкер: Мястото ви е в Шенген, за еврозоната нещата не са достатъчни

България е изсипала повече пари за влизане в Шенген, отколкото за ЕС и НАТО

Проф. Дуранкев: Присъединяването ни към Шенген и еврозоната няма да е скоро

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички