Николай Денков: Присъединяването на България към Шенген през октомври остава реалистично


Николай Денков: Присъединяването на България към Шенген през октомври остава реалистично
Снимка: iStock

5426

Присъединяването на България и Румъния към Шенген през октомври 2023 остава реалистично. Единодушни сме, че сме изпълнили всички критерии, поставени от ЕС, за влизането на двете страни в Шенгенското пространство. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който е на посещение в Букурещ, по покана на румънския си колега Марчел Чолаку.

„Ние отдавна сме изпълнили изискванията и затова имаме съгласието на ЕК и ЕП, но по правилата трябва одобрението на Нидерлания и Австрия. Така че ние ще сме готови с всичко, но трябва активна комуникационна кампания, за да убедим другите две държави, че за тях е полезно ние да сме в Шенген“, заяви Денков, цитиран от БНТ.

Премиерът подчерта, че България и Румъния трябва да довършат процеса по присъединяването към Шенген заедно на политическо и на експертно ниво и обясни, че са направили конкретни планове за съвместни действия по темата.

„Изобщо не разглеждаме алтернативи на Шенген, а обсъждаме как да си свършим работата по най-добрия начин, за да убедим другите, че трябва да бъдем част от Шенген. Няма причина и за самата Европа да ни държи далеч от Шенген. Това, което и двете държави правим, е да успеем да изпълним абсолютно всички изисквания, поставени по различен начин – дали по охрана на границата или промени в законодателството, за да сме сигурни, че всяка друга критика би била неоснователна“, смята Денков.

По думите на премиера като част от тези усилия е и работата срещу нелегалния трафик у нас, включваща мащабни акции с операции, подкрепени от Европол.

Според него трябва да бъдем внимателни в това, което казваме в нашите държави, като докажем на европейско ниво и на парламентите в Нидерландия и Австрия, че сме готови за Шенген. Премиерът заяви, че ще е необходимо да бъдат убедени Австрия и Нидерландия да вдигнат ветото си за членството на България и Румъния, но трябва да се координира ефективна комуникационна кампания, чието обсъждане предстои.

Министър-председателят коментира и намерението на правителството да изпрати стари БТР-и в помощ на Украйна. „Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени са през 80-те години и престояват в складове на МВР. Никога не са ползвани, дори и за учения, просто стоят в складовете и от тази гледна точка са тежест на МВР. Попитахме Зеленски дали биха им били от полза, отговориха „да“ и ги подготвяме да ги изпратим“, заяви Денков.

Освен това в рамките на визитата ще бъдат обсъдени напредъкът на съвместните транспортни проекти и сътрудничеството в енергийния сектор.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България и Румъния влизат в Шенген до края на годината?

Каква е позицията на Германия за членството на България в Шенген?

Страните от ЕС взеха важно решение за Шенгенското пространство

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички