Нови правила за отнемане на контролни точки при нарушение на пътя


Нови правила за отнемане на контролни точки при нарушение на пътя
Снимка: архив

10795

Предлагат промени в Наредбата за определяне на максималния брой на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, както и списъка на нарушенията. Измененията са публикувани на сайта за обществени обсъждания, а крайната дата е 13 февруари.

Предложени са група от нарушения, за които досега не са отнемани контролни точки и е повишен размерът на отнеманите точки за определени нарушения.

При управление на моторно превозно средство след употребата на алкохол са диференцирани отнеманите точки за двата нови интервала на концентрация на алкохол в кръвта, от 0.5 до 0.8 промила и от 0.8 до 1.2 промила, съответно 8 и 12 контролни точки.

В момента за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила до 1,2 промила, отнеманите точки са 10. Следователно, ако промените бъдат приети, нарушителите, които са с по-малко алкохол в кръвта, ще бъдат санкционирани по-леко. Важна промяна за шофьорските книжки

Повишен е размерът на отнеманите точки за повторно нарушение – от 15 на 20 точки и когато водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози – от 12 на 15 точки.

Предлага се увеличаване броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час.

Запазва се размерът на отнеманите точки за управление на МПС, на което табелите не са поставени на определените места – 8 точки и за управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер – 10 точки.

Въвежда се нов пункт за отнемане на точки – за движение в аварийната лента на автомагистрала – 10 контролни точки. Вдига се и броят на отнеманите точки за нарушение за водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15 точки. За повторно нарушение за всяко от двете ще се отнемат 20 контролни точки. Контролни точки вече ще се отнемат за 18 пътни нарушения

За неправилно изпреварване, ако е създадена непосредствена опасност за движението, отнеманите точки се повишават от 10 на 13.

Двойно - от 5 на 10 - се увеличават отнеманите точки за неправилно преминаване през железопътен прелез

Според настоящото законодателство максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е 39.

При първоначално издаване на шофьорска книжа водачът получава 26 контролни точки, а след 2 години стаж той получава още 13 контролни точки. КАТ вече няма да отнема точки за спиране на пешеходна пътека

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Отлагат важна промяна, която пречи да се купува шофьорска книжка

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички