Новото разширение: Столичното метро ще стига и до Студентски град


Новото разширение: Столичното метро ще стига и до Студентски град
Снимка: iStock

3394

На заседание на Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав е приет предварителният проект за продължението на метрото в София от метростанция „Витоша“ до „Студентски град“ с 3 нови метростанции. Toва обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Това е още една стъпка към разширение на Софийското метро. За мен метрото винаги е било и остава един от най-важните проекти в моето управление. Освен осигуряването на финансиране, гарантираме и готови трасета, за да може неговото развитие да продължи“, заяви столичният градоначалник.

Дължината на новото трасе е приблизително 3 км като метростанциите по него са разположени на около 1 км една от друга. С проекта се предвиждат 3 нови метростанции – на бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“, втората до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. „Стефан Савов“ и третата на кръстовището на бул. „Симеоновско шосе“ и ул. „проф. Иван Странски“.

Разширяването на Втората метролиния от МС „Витоша“ до „Студентски град“ е от първостепенна важност за развитието, благоустрояването и обслужването на една от най-натоварените зони в София. Чрез него ще се осигури удобна и бърза комуникационна връзка между центъра и южните територии на града – кв. „Кръстова вада“, кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, кв. „Витоша“ и Студентски град.

Приемането на предварителния проект на ПУП е първата стъпка от процедурата по регулационното обезпечаване на новото разширение и резервирането на необходимия терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на проекта с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията.

Кметът на София припомни, че в момента се изгражда участък от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“ в район „Подуяне“. Строителството на участъка върви в срок и се очаква да бъде изпълнен в края на 2025 г. Предстои да започне строителството на 1 метростанция и интермодален терминал в „Обеля“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС инвестира 179 милиарда евро за сближаването и устойчивото развитие

Буферните паркинги в София вече са за всички

Най-бързото метро в Европа е съвсем близо до България

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички