Общинският превозвач "Бургасбус" ще изгради фотоволтаична централа с банков кредит


Общинският превозвач "Бургасбус" ще изгради фотоволтаична централа с банков кредит
Снимка: Facebook

4542

Бургаският общински превозвач "Бургасбус" ЕООД планира да изтегли банков кредит с цел изграждане на фотоволтаична централа за собствени нужди. Управителят на дружеството инж. Петко Драгнев е внесъл докладна записка до местния парламент, за да получи одобрението на общинските съветници. За инсталацията ще се използва терен, собственост на превозвача, става ясно от документите по докладната, показва проверка на БТА.

Средствата, необходими за изграждането на централата са около 1,5 млн. лева, уточнява инж. Драгнев. За да се гарантира кредита ще бъде заложена самата новоизградена фотоволтаична инсталация. Електрическата енергия, която ще генерира, ще се използва за зареждане на общински електрически автобуси в Бургас. Разчетите на общинския превозвач показват, че дружеството е в стабилно финансово състояние и може да се справи с вноските по кредита. Инсталацията трябва да бъде напълно изградена за около 6 месеца.

"Бургасбус" вече разполага с 56 електрически автобуса, купени по проект, изпълнен от дружеството и финансиран със средства от европейските фондове. По настояване на местната администрация Бургас ще работи по пилотен проект за въвеждането в експлоатация на нови автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки в партньорство с Електроенергийния системен оператор ЕАД (ЕСО). Новината беше съобщена в средата на ноември от кмета на Бургас Димитър Николов и служебния енергиен министър Росен Христов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Европейски гигант вдигна голяма соларна централа до Пловдив

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички