Очаква се хаос по летищата заради здравните сертификати


Очаква се хаос по летищата заради здравните сертификати
Снимка: iStock

4169

Организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предупредиха, че ще настане хаос и пътниците ще чакат с часове на опашки, ако страните не координират по-добре влизането в действие на европейския здравен сертификат, предаде Reuters.

Системата за дигитални Covid сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила в четвъртък, 1 юли, но Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха в писмо националните лидери, че рискът от хаос е реален и че има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни.

Дигиталните сертификати имат QR кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу Covid-19, преболедували са неотдавна и в следствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на QR кодове, се допълва в писмото.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички