Пускат директни полети между България и Саудитска Арабия


Пускат директни полети между България и Саудитска Арабия
Снимка: iStock

12703

От следващата година започват директни самолетни полети между България и Саудитска Арабия. Самолетите ще летят между столиците София и Рияд, както и от Варна до пристанищния град Дамам. От българска страна полетите ще се изпълняват от националния авиопревозвач Bulgaria Air, а от саудитска - от нискотарифната компания Flynas.

Това ще се случи в резултат на първата транспортна спогодба между България и Саудитска Арабия, която бе подписана днес в Рияд от министъра на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на транспорта и логистичните услуги на Саудитска Арабия Салех ал Джасер.

"Спогодбата за въздушни съобщения между правителствата на двете страни създава нова правна рамка, хармонизирана с правото на ЕС, която отговаря на съвременните изисквания и условия за извършване на въздушни услуги. Това ще осигури задълбочаване на сътрудничеството в областта на авиацията и ще даде тласък за развитието на нови проекти и съвместни инициативи между нашите две страни", заяви министър Христо Алексиев.

Българските власти са представили публични и частни проекти в областта на роботиката, изкуствения интелект, нано технологиите и логистичните услуги с дронове. Саудитските им колеги са проявили интерес към сътрудничество в областта на минното дело и автомобилостроенето.

България приема Саудитска Арабия като стратегически партньор в региона на Близкия Изток. Двете държави вече си партнират в енегийната сфера, като саудитската компания "Аркад" построи газопровода "Балкански поток" (продължението на "Турски поток" на българска територия, б.р.).

Между двете държави има редовни контакти и интерес за сътрудничество и партньорството в области като икономиката, инвестициите, селското стопанство, туризма, отбраната, високите технологии, здравеопазването и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Саудитска Арабия предложи да ни доставя петрол и газ

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички