Пътуваме за 10 минути от Северна до Южна България с новия тунел под Шипка


Пътуваме за 10 минути от Северна до Южна България с новия тунел под Шипка
Снимка: Община Габрово

33967

След близо 3 години забавяне Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) даде зелена светлина на изграждането на тунел под Шипка. Този проект, който е мечта от десетилетия, трябва да облекчи трафика и доведе до 4 пъти по-бързо пътуване между Северна и Южна България, а през него се очаква да преминават по 10 000 превозни средства на денонощие. 126 години по-късно: Строят тунела под Шипка за 358 милиона лева

Реалните строителни дейности трябва да започнат през пролетта на 2023 г., прогнозира инж. Филип Маринов, представител на консорциума, който ще проектира и строи тунела под Шипка.

"Проектирането практически започна. Имаме 240 календарни дни да се предаде готов технически проект, след което срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 3 години и половина. До 8 месеца проектът трябва да бъде предаден и одобрен от техническия съвет на АПИ, след което да бъде издадено разрешение за строеж, след което започва самият строеж", разказа инж. Маринов по БНТ.

Тунелът под Шипка ще бъде с дължина над 3 километра. Той ще е част от 10-километровата отсечка, която ще свързва Габрово и Казанлък. В нея ще има общо 5 тунела, шест моста и един подлез. Стойността на целия проект е над 358 милиона лева, а срокът за изпълнение заедно с проектирането е 4 години и 3 месеца. Това означава, че тунелът трябва да бъде завършен към края на лятото или началото на есента на 2026 г. Загубили сме 66 млн. лева европари заради тунела под Шипка

По думите на инж. Маринов времето за проекта ще стигне, защото фирмата, която го прави, е с доста голям опит. "Трасето е дълго 10,55 км, като 4 км са тунели, включително най-дългият тунел от 3,22 км. Има и 2,5 км рехабилитация на пътя преди град Шипка", посочва строителят.

Тунелът ще скъси значително преминаването през прохода Шипка. Сега преминаването е около 26 км, което отнема 35-40 мин, а след като се изгради новият път, преминаването ще става за около 10 минути, обяснява инж. Маринов.

Ахмед Каменски идва от Габрово и преминава прохода за около час, ако бусът му е натоварен и за повече. "През зимата може и два часа да минат, там нещата са относителни. Тунел ако има, сигурно за 15-20 минути и по-малко може би", казва той пред bTV.

Тунелът под връх Шипка е възлова точка за пътния трафик в посока Север - Юг, сериозно ще ускори пътуването между Гърция и Румъния. Очаква се през него да преминават по 10 000 превозни средства на денонощие. От южна страна съоръжението ще започва в подножието на настоящия проход Шипка, а от север би трябвало да излиза близо до връх Маруша в област Габрово. "Идеята за този проект е отпреди 125 години и ние имаме честта да го подпишем", заяви председателят на АПИ Тодор Василев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китайци със сериозен интерес да строят тунела под Шипка

Тунел под Шипка ще има, обеща Нанков

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички