Ретрофит тролей Ikarus тръгва на водород и с нова визия в София


Ретрофит тролей Ikarus тръгва на водород и с нова визия в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

12947

Първият водороден тролей, който в момента създават български учени и експерти в софийското тролейбусно депо "Левски" разгледа еврокомисар Мария Габриел заедно с изпълнителния директор на публично-частното предприятие „Партньорство за чист водород“ Барт Бийбюйк.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и учените от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС-БАН) ги запознаха на място с развитието на първия в България демонстрационен проект за внедряване на водорода в транспорта. Румъния купува 12 водородни влака в сделка за 1 милиард евро

Според плановете на разработчиците, само след няколко месеца водородният тролей ще може да бъде демонстриран, а до година и половина - да бъде ползван като превозно средство в София. 

Вородордният тролей ще е всъщност преработен стар Ikarus, който освен нова задвижваща система, ще има нови възможности, дори нова визия и нови аксесоари. Вратите на возилото вече са сменени. 

Българските учени разработват удължител на пробег, който ще осигури 100 км. автономно електрозадвижване на тролея извън електрическата мрежа. Разработката е българска и е част от изпълнението на Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита - ЕПЛЮС”, осъществявана под ръководството на БАН и финансирана от Министерството на образованието и науката.

"Това е чисто българска разработка. Никъде и никога не е правен ретрофит на тролей", каза Дария Владикова от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН, която е и председател на Българската асоциация по водород, горивни клетки и съхранение на енергия.

Подходът е уникален - един стар тролей на Софийска община го превръщаме в модерен тролей, който работи на водород и може да работи извън мрежата. Може при свалена лира да бъде каран като електрическо превозно средство, защото превозните средства на водород с горивна клетка са също така електрически транспортни средства, както тези на батерии, поясни проф. Владикова.

Тя изтъкна, че по този начин се удължава екосистемата с тези за момента 100 км. на ден, които българските разработчици искат да осигурят чрез водородна задвижваща система на този тролей. "Това е перспектива защото в България има много тролеи, които могат да бъдат изхвърлени, но са достатъчно добри за да бъдат обновени - необновени да работят като тролеи, а обновени да работят като водородни транспортни средства", посочи професорът.

По-далечните планове на българския екип са да бъде създадено малко предприятие, което ще преработва тролеи. "В България има 10 града с тролеи, т.е. имаме възможност в 10 града да въведем водороден транспорт, също така перспективата е да минем на локомотиви, кораби и по този начин смятаме, че ще бъдем уникални и че ще събудим интереса на европейски производители", каза проф. Владикова.

"Този проект и в Брюксел се дава за пример за това как на местно ниво, комбинирайки неща, които препращат към време, което мислим за отминало, може да бъдат използвани за бъдещето - с иновации и технологии, ориентирани към бъдещето и с много голяма полза за хората и за позиционирането на България на картата на Европа по тази тема", коментира еврокомисар Мария Габриел. Водород - горивото на бъдещето

ОЩЕ: Откъде ще идва водородът, на колко ще възлезе инвестицията и какво още каза за проекта еврокомисарят Мария Габриел четете ТУК.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички