Саудитска Арабия се готви да купи 40 самолета Airbus в сделка за 12 милиарда долара


Саудитска Арабия се готви да купи 40 самолета Airbus в сделка за 12 милиарда долара
Снимка: iStock

4554

Саудитска Арабия е в напреднали преговори за покупка на почти 40 пътнически самолета A350 от европейския гигант Airbus. Сделката е част от стратегическите усилия на Рияд за стартиране на нова авиокомпания и предизвикателство за авиопревозвачите в Персийския залив, разкриват източници от авиоиндустрията, цитирани от Reuters.

Ако бъде потвърдена, покупката на широкофюзелажните летателни апарати на стойност 12 милиарда долара по каталожни цени, може да бъде обявена още тази седмица по време на шестото издание на инвестиционния форум Future Investment Initiative, който се провежда в саудитската столица Рияд.

Инвестиционното събитие e част от стратегията на бъдещия саудитски крал Мохамед бин Салман, наречен Визия 2030, който предвижда модернизация на саудитската икономика и постепенно намаляване на зависимостта ѝ от петрола. Това ще се случи чрез създаване на нови индустрии, които разкриват работни места за милиони саудитци, и помагат за привличането на чужд капитал и таланти.

Все още не е ясно дали другият световен авиогигант Boeing също ще се включи в доставката на пътнически самолети за новата авиокомпания, която ще носи името RIA, казват източниците на Reuters. Източник, запознат с преговорите, подчертава, че те "още не са приключили". Саудитска Арабия купува 70 самолета от Boeing и Airbus

Саудитските власти преговарят за закупуването на около 75 самолета, а според друг източник Кралството предпочита Boeing 787. Новата авиокомпанията може да се нуждае и от самолети с тесен фюзелаж. Reuters съобщи още през август за подготовката на голямата авиосделка. Тя може да включва до 80 самолета, според Bloomberg.

Новата саудитска авиокомпания ще бъде базирана в столицата Рияд, докато националният авиопревозвач Saudia ще бъде преместен в големия икономически център Джеда на Червено море. Това предвижда транспортна стратегия, която цели създаването на два центъра, които да съперничат на превозвачите от ОАЕ и Катар.

В момента авиокмпанията Saudia разполага с общо 144 самолета, от които 93 са на Airbus и 51 на Boeing. Emirates има 253 самолета - 119 на Airbus и 143 на Boeing. Qatar Airways има 235 самолета - 109 на Airbus и 126 на Boeing.

Политически оттенък

Каквато и да е търговска сделка ще трябва да получи политическа подкрепа, а освен това зависи от сложни преговори за двигателя, твърдят хора близки до сделката.

Изборът на доставчик неизбежно ще има политически оттенък, тъй като саудитският бизнес форум се провежда на фона на задълбочаващото се напрежение между Вашингтон и Рияд, според два източника от авиоиндустрията.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща "последствия" за връзките между САЩ и Саудитска Арабия заради решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол, което според Рияд защитава стабилността на пазара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Air France-KLM поръчват 100 нови самолета Airbus

Boeing: Китайският пазар ще се нуждае от 8 700 нови самолета

Airbus най-после победи Boeing по продажби

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички