Шофьорите, останали без електронна винетка, се отърваха от глоба


Шофьорите, останали без електронна винетка, се отърваха от глоба
Снимка: iStock

7309

Всички шофьори, които са ползвали републиканската пътна мрежа от установяването на проблема до края на денонощието - на 31 юли, и не са могли да купят необходимата им електронна винетка заради техническия проблем, няма да бъдат санкционирани, обявиха от АПИ за NOVA. Дотук се стигна, след като омбудсманът поиска опрощаване, докато мнозина се питаха дали дължат глоба. Без да знае: Шофьор е глобен 50 пъти за объркана винетка, дължи 4000 лева

От изпълнителя на договора за поддържане на електронната система е изискана детайлна информация за причините за възникналия проблем и предстои той да представи своя доклад, обясниха от Пътната агенция и посочиха, че Националното тол управление се извинява още веднъж на шофьорите за причиненото неудобство.

За няколко часа в неделя, 31 юли бе невъзможно да се купят електронни винетки и винетни маршрутни карти заради технически проблем. В резултат на това стотици шофьори не можаха да си купят е-винетки между 08:55 ч. и 13:40 ч.

В неделя след неуспешен опит да си купи винетка Владимир Александров решава да пътува. Пътуването му започва, когато системата не работи, но завършва, когато тя отново е активна. "Ако някъде по пътя е имало автомобил на bgtoll ние реално сме нарушители, без да искаме", каза той. Как шофьорите да проверят имат ли неплатени глоби?

Причината Владимир и много други шофьори да не разберат, че систамата отново работи е, че липсва система за бързо известяване. За това и омбудсманът поиска от регионалния министър и Пътната агенция глобите да бъдат отменени. Все още не е ясно защо се е стигнало до този срив, обясниха от Пътната агенция.

Според Европейския център за транспортни политики проблемите с електронните винетки и маршрутните карти освен че са крайно неприятни за шофьорите и за провезвачите, водят и до големи загуби за бюджета, предвид факта, че сме в отпускарски сезон, а хиляди гастарбайтери преминават през страната ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Не пускат колата на технически преглед, ако има глоба заради винетка

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички