Строят с 3D принтер първия хиперзвуков „космически самолет"


Строят с 3D принтер първия хиперзвуков „космически самолет"
Снимка: iStock/Guliver

5059

Австралийският стартъп Hypersonix Launch Systems планира да създаде хиперзвуков "космически самолет" с водородно гориво, който ще може да изпраща малки спътници в околоземна орбита. Освен че се опитва да направи пробив в индустрията, като създаде първия космически кораб без въглеродни емисии, Hypersonix планира да изгради повечето от частите, включително двигателя, с помощта на усъвършенствани 3D принтери в Университета в Сидни.

Инженерният екип на професор Саймън Рингер от Университета в Сидни ще помага на стартъпа, като произвежда критични за полета части за фюзелажа и скрамджет (свръхзвуков въздушно-реактивен двигател с постоянен поток на горивото) двигателя за космическия кораб "Делта Велос". Според Рингер усъвършенстваните 3D принтери, използващи технологията на адитивното производство (производство на частите слой по слой с помощта на специален прахообразен материал), предлагат множество предимства. Бразилска авиокомпания купува 220 електрически самолета

Построяването на такъв космически кораб стана възможно благодарение на скока в технологиите за 3D принтиране, които вече позволяват комбинирането на нови топлоустойчиви и трайни сплави и огъването им в сложни компоненти за скрамджет двигател.

"Можете изведнъж да извадите нещата от чертежа и от дизайнерската карта. Можем да създаваме форми и дизайни в 3D, които никога не сме могли да направим преди. Това е напълно нов начин за производство на металургични материали", твърди професорът.

Рингер обяснява още, че с 3D принтерите в кампуса Дарлингтън на Университета в Сидни е възможно да се комбинират елементи от периодичната таблица в нови сплави. Тези сплави от своя страна могат да притежават свойства, полезни за аерокосмическата индустрия, като например "високотемпературна якост", предаде БГНЕС.

Първи полет през 2023 г.?

Преди да започне производството на пълномащабните космически самолети, „Hypersonix“ планира да създаде серия от по-малки концептуални космически апарати, използващи същите двигатели, задвижвани с водород. Окончателният „Делта Велос“ ще лети с помощта на шест от тях, но тестовите прототипи ще разчитат на един двигател и ще имат полетно разстояние от само 500 км. Летящо електротакси се готви за работа във Флорида

Hypersonix очаква да извърши първия полет на триметровия тестов космически кораб DART AE още през 2023 г. Ако тестът е успешен, това ще бъде първият летящ космически кораб, отпечатан на 3D принтер, и първият, който използва водородно гориво, при което се отделя само водна пара като страничен продукт.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички