Връщат Uber в България?


Връщат Uber в България?
Снимка: Uber

15003

Компанията за споделено пътуване Uber може да се завърне в България. Това ще стане възможно благодарение на предложение за допълнение и изменение на Закона за автомобилните превози, внесено от депутатите от Демократична България, Атанас Атанасов и Христо Иванов, предава вестник "24 часа". В тези градове е по-евтино да пътуваш постоянно с Uber, отколкото да имаш кола

Промените няма да ощетят традиционните таксиметрови услуги в полза на споделеното пътуване, тъй като всички ще трябва да спазват общите регулации у нас, сочи предложението. Предвижда се колите, които работят на повикване чрез онлайн приложение, нито да могат да качват пътници от улицата, нито да имат право да чакат на стоянки редом с останалите таксита.

Uber работи за кратко у нас в периода 2014-2015 г., но преустанови дейност в резултат на решение на Комисията за защита на конкуренцията, което твърдеше, че компанията функционира в условията на нелоялна конкуренция.

Подобни премеждия Uber имаше в почти всички държави в Европейския съюз, тъй като моделът на работа заобикаляше местните регулации. Така през 2017 г., Съдът на ЕС излезе с решение, че Uber е транспортна фирма. Това промени правилата на играта за компанията, която бе принудена да се съобразява с всички регулации, които засягат традиционните таксиметрови услуги.

Към днешна дата, Uber и други подобни компании за споделено пътуване, оперират в някои от по-големите градове из Европа, но често не предлагат пълното си портфолио от услуги поради бариери поставени от местното законодателство на всяка една страна. Uber си тръгва от Барселона

Навлизането на Uber на пазара в миналото доведе до масови протести от страна на таксиметровите шофьори по света и у нас, тъй като услугите за споделено пътуване засягат пряко тяхната дейност, намалявайки пазарния им дял.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички