Десислава Танева ще е новият стар земеделски министър


Десислава Танева ще е новият стар земеделски министър
Снимка: БГНЕС

11161

Десислава Танева е предложена от премиера Бойко Борисов за наследник на подалия оставка министър на земеделието Румен Порожанов, съобщи вестник "Труд".

Проектът на решение за персонални промени в Министерския съвет вече е внесен в Народното събрание.

Танева ръководеше Министерството на земеделието от 2014 до 2017 г. във втория кабинет на Борисов. Свързана е с партия ГЕРБ от самото ѝ учредяване през 2006-2007 г., когато става областен координатор за Сливен.

От 2007 до 2009 г. Десислава Танева беше председател на Общинския съвет на Сливен. Тя беше един от потенциалните кандидати за министър на земеделието в първото правителство на ГЕРБ, но беше заменена от Мирослав Найденов заради миналото ѝ в земеделския бизнес и риска от конфликт на интереси.

През 2015 г. в мандата си като министър в кабинета "Борисов 2" Танева се оказа въвлечена в скандална обществена поръчка за покупка на луксозни джипове "Тойота" по 200 000 лв. за ползване от държавните горски стопанства в Смолян, Сливен и Благоевград (и преотстъпени временно на НСО).

Оказа се, че скъпата инвестиция на подчинените на МЗХ дружества е облагодетелствала единствения участник в търга - бивш съученик на Танева и неин приятел от детските години.

Танева беше спрягана за министър и в началото на 2017 г., когато се формираше третото правителство на Борисов. Името ѝ обаче отново отпадна от кабинета - по това време Танева беше бременна с близнаци, които роди през август 2017. Партньорът ѝ е кметът на община Котел Коста Каранашев.

Междувременно Бойко Борисов обяви, че е приел оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради отказа му да отстрани от длъжност член на ръководството на ДФ "Земеделие", уличен във връзка с частна къща за гости.

"Проверявам много неща, а това, което ускори подаването на оставка, след като ясно се разпоредих за отстраняване на човек в програмата, се оказа, че днес той още е на работа", каза Борисов пред журналисти.

От изявлението му се предполага, че визира зам.-директорът на Фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Тя стана обект на проверки заради сигнал, че телефонът ѝ е поместен в рекламна обява за къща за гости в с. Юндола, финансирана с пари по Програмата за развитие на селските райони. Собственик на къщата е кметът на селото - Мехмед Местан от ДПС.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички