Зам.-председател на КРИБ вижда чужд интерес към икономиката ни

Зам.-председател на КРИБ вижда чужд интерес към икономиката ни
Източник: iStock/Guliver

България има достатъчно подготвени кадри и добър бизнес климат. Така зам.-председателят на КРИБ Боряна Манолова коментира защо изведнъж големи инвестиции като тази за завода на Volskwagen не идват лесно при нас.

Попитана от Нова телевизия обаче защо тогава чуждите инвеститори у нас се оплакват от липсата на квалифицирана работна ръка, тя се съгласи, че България се е превърнала в „търсач на таланти”. И даде пример със Siemens и условията там – защото най-важното за нея било да се инвестира в хората.

Манолова, която управлява българското звено на Siemens, даде примери за доброто развитие на икономиката ни от гледна точка чужди инвеститори - "Дънди Прешъс Металс" откри нова мина в Крумовград и Coca Cola откри производствена мощност в Благоевград.

Може би мащабът на пазара в Турция привлича повече Volkswagen, предположи зам.-председателят на КРИБ. Тя допълни, че негативни ефекти за инвестиции са задаващата се рецесия в европейската икономика.

Киберсигурността

Манолова подчерта, че кибератаките са една от големите опасности в световен мащаб. "Никой не е застрахован", каза тя. И даде пример за харта за обединение на световно ниво на бизнеса за защита от хакерски атаки.

"Трябва ни специално законодателство, което да ни предпазва", изрично заяви зам.-председателят на КРИБ по въпроса с киберсигурността.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.