Потребителските заеми са в пъти по-евтини от бързите кредити


Потребителските заеми са в пъти по-евтини от бързите кредити
Снимка: iStock

8469

Потребителските заеми са няколко пъти по-евтини спрямо бързите кредити. Докато при банковите кредити за потребление годишният процент на разходите (ГПР) е между 5-15%, то при бързите заеми той е почти 50% (това е максимумът по закон), показва проучване на вестник "Монитор". Така разликата в цената между двата вида финансиране е около 10 пъти.

Обикновено, за да изчисли дали си заслужава да изтегли даден кредит, потребителят обръща внимание най-вече на лихвения процент на заема. Така той преценява дали да се обвърже дългосрочно с такова задължение, което отсега нататък ще му струва значителна част от месечната заплата. През последните няколко години банките у нас следват световната тенденция и поддържат ниски лихви.

Поради тази причина не са малко българите, които изтеглиха ипотеки или друг тип заем, за да си закупят автомобил, по-голямо жилище или дори втори дом в пандемията. Ниските лихвени равнища у нас вероятно ще се запазят и през 2022 г. Знак в тази насока е изявление на Европейската централна банка (ЕЦБ) от октомври, от което става ясно, че няма да има вдигане на лихвите. Лихвеният процент обаче не е единственият показател, който трябва да имаме предвид при избора на банков продукт.

Най-важното, което трябва да гледаме, всъщност е ГПР, тъй като той показва цялостната картина. В него са включени всички допълнителни такси и комисиони, които трябва да платим на банката. В ГПР влизат разходи като такса за кандидатстване, анализ и оценка на кредитоспособността, такса за усвояване на заема, такса за откриване, обслужване и закриване на сметка по кредита, такса за задължителна пакетна програма, а в някои случаи може да има и такса за месечна или годишна застрахователна премия. Именно поради това този показател е много по-конкретен и детайлен колко реално ще ни струва заемът. За какви уловки да следим при теглене на кредит? 

ГПР при традиционните потребителски заеми, отпускани от банки, стига до 15%, показва справка на "Монитор" в сайта за сравнение на кредити moitepari.bg. Ако теглим 3000 лв. заем със срок за погасяване 1 година, то ГПР варира и трудно стига над 20%. Лихвата пък е между 5,8-7,9 на сто. Ако изтеглим същата сума, но като бърз заем, то ГПР е вече 49%. Банков заем за 5000 лв. и срок на погасяване 2 години има ГПР между 12-22%, докато бързият такъв със същите показатели има ГПР от близо 50%. Половината българи са теглили бърз кредит поне веднъж в живота си

По-големи суми, повече кандидати

Увеличаването на сумите, които фирмите за бързи заеми отпускат, предизвика по-голям интерес към това финансиране, посочва кредитният консултант Тихомир Тошев. "Преди обичайната сума за бърз кредит бе около 400 лв., докато сега вече се предлагат заеми до 5000 лв. и хората се възползват от това", обяснява Тошев пред "Монитор". Той обаче предупреждава, че при заемите от 2000 – 3000 лв. например лихвата е по-висока спрямо тази за по-малките суми, което носи риск клиентът да изпитва затруднения при връщането на парите. Лошите бързи заеми нарастват с 56% за година

По думите му при някои бързи кредити ГПР може да е и над 50%, зависи от сумата, която се тегли. "Най-евтини са потребителските кредити, след това са стоковите и най-скъпи са бързите кредити, като стоковите са по средата, те са по-скъпи от потребителските, но не толкова, колкото бързите", обяснява Тошев. Финансовият консултант предупреждава, че при по-малки суми за бърз заем ГПР може да е дори още по-високо, а сроковете за изплащане – по-кратки. Това не е в полза на българския потребител, който традиционно търси по-дълги срокове за изплащане. Обикновено хората със задължения се стараят месечната вноска да е малка и да не носи голяма тежест за месечния семеен бюджет.

КЗП: Бързите заеми крият рискове, внимавайте

Макар и регулирани от Закона за потребителския кредит, бързите заеми крият своите опасности. От Комисията за защита на потребителите (КЗП) съветват никога да не бързаме при подписването на договор за такъв заем. "Твърде рисковано е да позволите да ви екзалтират ефектните реклами, бляскавите снимки, любезните консултанти, облекчените условия", казват от КЗП.

Според експертите е редно първо да се направи справка в официалния регистър на сайта на Българската народна банка (БНБ). "Ако търговецът фигурира там, това означава, че работи "на светло" и рискът е значително по-малък", обясняват от комисията. Иначе, преди да се подпише договорът, трябва да погледнем общата сума на връщане, лихвения процент, ГПР, срока на договора, както и броя и размера на погасителните вноски. Депутатите отмениха спорните промени за бързите кредити

Въпросните данни са задължителна част от т.нар. Стандартен европейски формуляр, който трябва да получите преди подписването на договора, посочват от КЗП. И също потвърждават, че най-точният показател за сравняване цената на два кредита е ГПР. Имаме право да се откажем от сключения договор за кредит, но до 2 седмици след подписването му. За целта е нужно да уведомим фирмата, която ни е отпуснала заема, да и върнем получената сума, както и да платим лихвата за периода от датата на усвояване на кредита до връщането на отпуснатата сума.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички