Ателиетата ще могат да получават статут на жилища


Ателиетата ще могат да получават статут на жилища
Снимка: iStock

11131

Ателиетата вече ще могат да получават статут на жилища при определяне на предназначението на сградите. Вече ще може едностайните жилища да се разполагат и на север, североизток и северозапад. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба №7 за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, съобщават от МРРБ По-младите купуват двустайни жилища на кредит, а по-възрастните - по-големи

Досега се изискваше едностайните жилища да имат изложение само към юг, югоизток, югозапад, изток или запад. Промените ще позволят на собствениците да получават адресна регистрация и да използват правата за достъп до социални услуги. Така ще се решат и проблемите за тези имоти при присъединяването към мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Според наредбата ще отпадне и изискването помещенията в подпокривните пространства да са високи най-малко 1,5 м. Изискването за светла височина на първия надземен етаж в нови жилищни сгради, когато е предназначен за магазини и заведения за хранене, ще се отнася и за сградите със смесено предназначение. В областта на проектирането се премахва различното тълкуване на изискванията за броя на комините в дневните с кухненски бокс. София: Търсят се все повече нови жилища, но са и по-скъпи

Предназначението на нежилищните обекти в приземните етажи ще се определя с инвестиционния проект, а не с вписаната сигнатура в устройствения план, както беше досега.

Определяне на предназначението на нежилищни обекти в приземните етажи още на етап устройственото планиране е нецелесъобразно. То ще прави при инвестиционното проектиране според инвестиционните намерения на възложителя, като се вземат предвид и особеностите на местоположението, ориентацията и спецификата на обекта. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

Наредбата премахва и ограничението за разполагане на балкони в 1-метровите ивици на фасадите, освен при сключено застрояване. Така архитектите ще имат по-голяма свобода при обемно-планировъчните решения.

Промените ще позволят на общините да одобряват задания за планове и техните изменения с по-облекчени изисквания за общата структура на територията и преобладаващото предназначение на нейните части. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

Премахват се неясноти и се изяснява понятието устройствен режим според това дали устройственият план е на община или на град. Към момента изискванията за тези планове се задават като такива за градове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София

Жилищата в София поскъпват най-бързо

Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят

Къде са най-евтините апартаменти в София?

Изпреварваме Гърция и Хърватия по поскъпване на жилищата

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички