България е единственият пазар в ЦИЕ с ръст на инвестициите на годишна база


България е единственият пазар в ЦИЕ с ръст на инвестициите на годишна база
Снимка: iStock

2285

Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първото полугодие на 2023 г. в региона на Централна и Източна Европа-6 са едни от най-ниските, регистрирани досега. Делът на Полша е най-голям – около 42%, но активността на пазара като цяло е ниска. Следващата се нарежда Чехия – с 34%. България е единственият пазар в региона с ръст на инвестициите на годишна база, докато всички останали са със спад между 42% и 87%. Това сочат данни от последния доклад на Colliers за пазара на инвестиционни имоти в ЦИЕ - 6 през първото полугодие – H1 2023 Investment Scene, предава БТА.

„Икономическият растеж в региона на ЦИЕ-6 се забави в началото на 2023 г., като три държави – Чехия, Унгария и Полша отбелязаха отрицателен годишен ръст на БВП от първото тримесечие на 2023 г., независимо че при Румъния и България бяха регистрирани положителни резултати, след като икономиките им се разраснаха с над 2%. Очаква се трендът на развитие на пазара в ЦИЕ да продължи, поне в краткосрочен план, тъй като високочестотните показатели още не са на нужното ниво в голяма част от страните“, обясни Силвиу Поп, директор пазарни проучвания, ЦИЕ.

Лихвени проценти и инфлация

Влиянието на високите лихвени проценти, заедно с повишаване на цената на риска, наред с нестабилния глобален икономически контекст, още оказват негативно влияние върху държавите от ЦИЕ. Инфлацията продължава да е предизвикателство, особено предвид, че по-голямата част от спада в растежа на потребителските цени за последните месеци е главно заради нестабилните компоненти на кошницата на ИПЦ (индекс на потребителските цени), по-специално на енергията. Същевременно при базисната инфлация, която не включва енергия и сезонни хранителни продукти, се наблюдава спад.

Ръст на обема на инвестициите в ЦИЕ

„Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първата половина на 2023 г. в ЦИЕ бяха едни от най-ниските в историята. Възлизайки на 2,02 млрд. евро през първата половина на 2023 г., регистрират спад с около 64% на годишна база. Съдейки по предварителните данни, това е в съответствие с глобалния тренд. При сегашните обстоятелства, особено цената на дълга, прогнозирането на пазарната активност за остатъка от годината е предизвикателство, но според нас може да достигне 5 млрд. евро или повече“, смята Кевин Търпин, регионален директор капиталови пазари, ЦИЕ.

Липсата на трансакционни данни затруднява определянето на цените на инвестиционния пазар, а възстановяването му ще зависи в голяма степен от подобряването на инфлационната среда и лихвените проценти. Независимо че още не сме наблюдавали значителни проблеми при осъществяването на трансакции, рефинансирането, облигациите с наближаващ падеж, спазването на ESG стандартите и други специфични теми, свързани с конкретен сектор или държава, могат да окажат влияние върху решенията на инвеститорите.

Възвръщаемост

При все още липсата на яснота за случващото се на пазара остава и трудността да се определи с точност възвръщаемостта. Това означава, че се налага да се приложи подход, който включва оценка на нагласите и наблюденията на компанията предвид текущите пазарни условия и да се отчетат различните фактори, оказващи влияние върху ликвидността. Те включват лихвените проценти, падежите на облигациите, спазването на ESG стандартите за екологично, устойчиво и отговорно управление и структурните промени на пазарите, доминирани от наематели за някои сектори, където е приложимо. „Разходите за финансиране, които към момента са над 5,5%, са обусловени от значително по-високите лихвени проценти и от разходите за други финансови инструменти, като например лихвени суапове“, отбелязва Търпин.

Инвестиционни обеми в ЦИЕ по сектори

Инвестициите в офис площи са намалели сериозно и в световен мащаб, и в ЦИЕ. През първата половина на 2023 г. са едва 29,5% от общия обем в региона – резултат, сравним с този на сегмента на логистичните и индустриалните имоти. Търговските площи се върнаха на челната позиция с дял от 35% към края на полугодието с единствената сделка за над 100 млн. евро през второто тримесечие – за търговски център в Чехия.

Инвестиционни обеми в ЦИЕ по произход на купувача

През 2023 г. местните инвеститори са по-активни с дял от 59% от общия обем за региона – 40% от него се дължи на Чехия, а 19% - на инвеститори от останалите държави от ЦИЕ. Принос към реализираните инвестиции имат и други европейски държави (14%), Азиатско-тихоокеанският регион – АПАК (7%), САЩ (5,4%) и Близкия изток (5%).

Тенденции и перспективи за предстоящите месеци

„Прогнозата за инвестиционния пазар в ЦИЕ-6 в дългосрочен план остава по-скоро положителна. С оглед на геополитическите размествания, които се случват в световен мащаб, фактът, че икономиките на държавите в ЦИЕ се развиват стабилно и все още предлагат едно от най-привлекателните съотношения заплата – производителност спрямо Западна Европа, бихме казали, че всяко потенциално предизвикателство в средносрочен план предлага възможности в дългосрочен“, заключва Силвиу Поп.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България трета по поскъпване на жилищата в ЕС

В Албания строителството се ограничава

Черна гора вдигна данъка за покупка на имот

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички