Жилищна криза: В Москва вече ще живеят в тавани и мазета


Жилищна криза: В Москва вече ще живеят в тавани и мазета
Снимка: iStock

9224

На имотния пазар в Москва се появиха оферти за закупуване на апартаменти в мазета и тавани с площ от 11 до 33 кв. м като цените започват от 1.4 млн. рубли, пише руското издание "Известия".

В пет комплекса в руската столица вече се продават наричаните от брокерите "ателиета" за живеене в мазета, сутерени, мецанини и тавани, много от тях без прозорци. Подобно жилище на таван от 11 кв. м излиза 3.8 млн. рубли. Цената им стига до 7.99 млн. евро.

"На пазара продължава оптимизацията на офертите с цел снижаване стойността на апартаментите в икономичния сегмент, за да се привлекат максимален брой купувачи", коментира управляващият партньор в компанията "Метриум" Надежда Корка. По нейно мнение се очаква студиата в мазетата да се радват на голямо търсене от страна на инвеститорите за отдаване под наем. Експертите също така посочват, че подобни помещения са средно с 21 до 40 на сто по-евтини от същите на обикновените етажи.

Такива варианти се появиха на първичния имотен пазар в резултат на реконструкцията на нежилищни сгради заради смяната на комуникациите. В Москва такива помещения има в много бивши промишлени и административни здания, които в момента не се ползват по предназначение, но техните собственици се опитват всячески да ги пуснат в оборот, посочи анализаторът и ръководител на маркетинга на компанията "Астерус" Денис Бобков.

Според президента на "Меджик груп" Александра Перемятова това е най-недооцененият сегмент. Тя смята, че с течение на времето подобни апартаменти може да се появят дори в търговските центрове и да се създадат чрез врязване във фасадите на сградите.

Всичко това обаче е доказателство за спадащата покупателната способност на руското население. Поради тази причина руските строители вече рязко съкратиха пускането на нови жилищни проекти на пазара. Спадът на активността е основно на регионалните пазари. Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Важен фактор обаче е увеличаването на стойността на реализацията на проектите. Инвестицията в голям жилищен комплекс е нараснала с над 44% спрямо миналата година. Причината е дефицитът на промишлено и инженерно оборудване след масовото бягство от руския пазар на западните производители на строителна техника. Какви са щетите за Русия от западните санкции?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради руснаците: Курортите изпревариха Бургас по сделки с имоти

Напук на санкциите: Руснаците купуват като луди имоти в чужбина

Путин иска Европа да живее толкова зле, колкото и руснаците

Все по-малко работа и все повече бедни в Русия

Все по-бедни: Цените в Русия растат главоломно

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички