Край на драмата с техническите паспорти на жилищата


Край на драмата с техническите паспорти на жилищата
Снимка: iStock

53346

Безумното изискване всяка сграда в България да се сдобие с технически паспорт в рамките на 2-3 или 5 години отива в историята. Служебният министър Виолета Комитова е разписала промени в Наредба 5 от 2006 г., с които сроковете за жилищните блокове отпадат, а за обществените постройки крайната дата се отмества към далечната 2032 г. В досегашният вариант на наредбата, която вече е претърпяла серия ремонти, се предвиждаше т. нар. паспортизация на сградите да приключи до края на 2022 г., след което на неизрядните собственици да се налагат глоби и други санкции. Дават ни на ЧСИ, ако не платим технически паспорт на дома ни?

След приемането на наредбата преди 15 години всяка новострояща се сграда влиза в експлоатация с изготвен паспорт, в който се описват основните ѝ характеристики – конструкция, инсталации – ел, топло-, ВиК, енергийна ефективност и т.н., като идеята е за няколко години и старите сгради, правени преди 2006 г, да се сдобият с такива документи. Такава кампания обаче е много мащабна и скъпа и точно по тази причина сроковете за приключването ѝ бяха отлагани от няколко правителства, пише вестник "Сега". Докога да извадим технически паспорт на дома ни, за да избегнем ЧСИ

Новината за сегашната корекция в наредбата съобщиха трима политици от десницата, които още в по-миналия парламент създадоха "група за натиск" за отпадане на квазиданъка "технически паспорт", а напоследък са провели и серия срещи с ресорния министър Комитова по въпроса.

По предварителни оценки с отпадането на задължението ще бъдат спестени между 300 и 500 лв. на всяко домакинство, или общо около 3 млрд. лв. на българските граждани и фирми, обявиха във Facebook Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Самата Комитова още с влизането си в служебния кабинет обяви сроковете и задължението за паспорт на всяка сграда за безумно. От ГЕРБ години наред обясняваха, че "няма мърдане", защото било европейско изискване. Но се опитваха да го натрапят по неевропейски начин и в неизпълними срокове.

Занапред изготвянето на технически досиета за старите обекти ще продължи, но то ще става постепенно, като ще е задължително само за постройки, за които е установено, че са опасни и трябва да се ремонтират, или когато се правят съществени преустройства и реконструкции. Изкарването на технически паспорт на жилището ни може да е скъпо и сложно  

"Масовата паспортизация" заплашваше да се изроди като "масовото саниране" на панелни блокове – да създаде "златен" бизнес за определи фирми, които се занимават с обследвания на сгради и различни видове ремонти, c огромен риск паспортите да се правят формално. В същото време за разлика от "безплатното" саниране, за което плащаше държавният бюджет, техническите паспорти са си разход за собствениците на имотите. Санират жилищата само ако имат технически паспорт

Твърде малко сгради имат технически паспорт

В България има близо 2.8 млн. сгради, но едва 11 000, или 0,39% имат технически паспорт. Всички имоти, санирани по програми със средства от ЕС или от българския бюджет, са с изготвени технически досиета, но те са общо около 3000. Очевидно е, че в България няма достатъчно специализирани фирми, които да извършат паспортизация на над 99% от сградите в рамките на поставяните досега срокове.

Санирането като част от зелените планове на ЕС за спестяване на енергия е залегнало в националната стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд, която предвижда до 2050 г. 60% от жилищния и близо 17% от нежилищния фонд у нас да бъдат оздравени.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички