Новата програма за саниране започва до 10 дни, обяви регионалният министър


Новата програма за саниране започва до 10 дни, обяви регионалният министър
Снимка: Actualno.com

34379

Програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради ще стартира до десетина дни. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред депутатите от енергийната комисия.

Преди гражданите да започнат да подават документите за саниране, са направени промени в Наредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите, които трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на седмицата.

Властите са говорили и с браншовите организации, които са дали предложения и становища за прилагането на програмата. В рамките на една седмица тези позиции ще бъдат обобщени, след това програмата ще бъде напълно готова и ще стартира.

Регистрираните по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища ще могат да ползват само част от документацията, която са събрали. "Програмата по Плана за възстановяване и устойчивост е нова, има различни критерии и специфики, изискани от Европейската комисия. Част от документите и направените обследвания могат да се ползват, но задължително трябва да се актуализират сертификатите за енергийни характеристики според сегашните условия, за да са актуални", обясни арх. Шишков.

На въпрос може ли и вторият етап на програмата, за който след 31 март 2023 г. собствениците ще трябва да доплащат 20% като самоучастие за саниране на блоковете, разходите да се поемат от програмата, а за участие на гражданите да се считат разходите за технически паспорт и енергийно обследване, регионалният министър отговори, че това не зависи от служебното правителство, тъй като то не може да преразпределя средства по европейски програми. Край: Отмениха техническите паспорти на жилищата

Програмата тръгва бързо, първи са големите блокове

Шишков припомни, че служебният кабинет е успял да върне изпълнението на инвестициите в общините, които имат опит по предишните програми. "Ако общините и собствениците са достатъчно активни, очаквам програмата да се реализира много бързо. Местните власти имат опит, а гражданите огромно желание, което ще спести доста време. Ефектът на програмата е безспорен. Можем да обещаем, че това, което трябва да се направи, за да стартира програмата, ще се направи", каза той и уточни, че за разлика от административните дейности, строителните работи няма да започнат веднага след подаване на документите. Големите жилищни блокове ще бъдат приоритетни, защото ще се постигне по-голям ефект по отношение на устойчивото пестене на енергия. Панелката - дом на всеки четвърти българин

Регионалният министър каза още, че най-вероятно ще се наложат и промени в Закона за устройство на територията по отношение на изграждането на фотоволтаични системи по покривите и фасадите на сградите. Той напомни, че за мощности до 10 киловат часа не се изисква разрешение за строеж. За по-големи мощности обаче ще трябва да се търси балансирано решение, защото трябва да се гарантира контрол, както и изисквания към фирмите. Според него липсата на строителна документация може да създаде проблеми в бъдеще. Иван Шишков очаква да има голяма активност от страна на фирмите, които да се включат в обследванията на сградите и в ремонтните дейности след това.

Новата програма е за саниране на многофамилни жилища, а за еднофамилните са предвидени други програми, обясни служебният зам.-министър на МРРБ Десислава Георгиева, която също участва в заседанието. По вече настоящата програма Развитие на регионите, която изтича в края на 2022 г., се финансира саниране на еднофамилни жилищни сгради, но само в десетте най-големи града.

Еднофамилните жилищни сгради във всички български общини ще могат да кандидатстват за финансиране за енергийна ефективност по новата Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г., която е внесена за одобрение от Европейската комисия. Засега не са ясни детайлите за кандидатстване, но водеща роля ще имат местните власти да определят приоритетните проекти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Безплатното" саниране излиза по 1 млн. лева на блок

Санират жилищата само ако имат технически паспорт

Близо 50 000 жилища са били санирани по националната програма през 2017 г.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички