Официално: Приеха Агенцията по вписванията да дигитализира Имотния регистър у нас


Официално: Приеха Агенцията по вписванията да дигитализира Имотния регистър у нас
Снимка: iStock

5027

Парламентът прие окончателно на второ четене пълна дигитализация на имотния регистър. До 30 юни 2026 година Агенцията по вписванията трябва да дигитализира наличния хартиен архив в службите по вписванията, съобщава Министерството на правосъдието.

Дигитализацията на имотния регистър беше сред предложените промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, предложени от правосъдното министерство. Това е и сред ангажиментите, поети от страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това е вторият закон по ПВУ, предоложен от министерството, одобрен от НС. В края на 2022 години депутатите одобриха и предложените промени в Закона за правната помощ.

Тези измененията в Закона за кадастъра и имотния регистър осигуряват пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията. За целта ще бъдат направени електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените документи. Създават изцяло нов Имотен регистър

Това е значителна част от реформата на регистъра чрез преминаването му от персонална към реална система на вписване (не индивидуална, а по имот), предвидено още през 2000 г., посочват от правосъдното ведомство. Засега вписванията продължават да се случват по персоналната система на хартия.

С промяната нормативно имотният регистър става обща електронна база данни, която ще съдържа гореспоменатите електронни партиди, партидни дела и приложените документи на недвижимите имоти. Съдържанието на партидата на хартия и на електронната форма ще бъдат идентични, съответно и съдържанието на партидното дело на хартия и в електронна форма.

Службите по вписванията получават правомощието вписванията да въвеждат информация в електронните партиди на недвижими имоти и електронните партидни дела на вписаните актове и документите към тях. 

Архивът от вписани актове на хартиен носител, който трябва да бъде дигитализиран е за периода от 1900 г. до 2009 г. и е огромен. По данни от преброяване през 2018 г. архивните масиви, само на хартиен носител, са около 40 610 656 страници. Имотният регистър и БУЛСТАТ спъват електронното управление

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова мегаагенция обединява регистрите в държавата

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички