Отпуснаха парите от Плана за възстановяване за саниране на обществени и жилищни сгради


Отпуснаха парите от Плана за възстановяване за саниране на обществени и жилищни сгради
Снимка: Община Бургас

9565

Над 408 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост вече са отпуснати за саниране на обществени сгради във всички 265 общини на страната. МРРБ започна набирането на предложения за изпълнение на инвестиции по процедурата чрез подбор "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт", съобщиха от министерството, пише БТА.

На сайта си ведомството са публикувани Насоките и документацията за кандидатстване.

С отпуснатите средства се очаква да бъдат обновени над 600 обекта – административни сгради, сгради за култура и изкуство и сгради за спорт, държавна или общинска собственост. Този ресурс е предварително разпределен, като общините са подредени в 3 групи, според големината. За предоставяне на средства по процедурата могат да кандидатстват общински и областни администрации, също и министерства или друг публичен орган, притежаващ съответната публична сграда (централни и териториални администрации).

Крайният срок за кандидатстване е 28 април 2023 г. Новото саниране: Удължиха срока за безплатно саниране

Целта е да бъдат подобрени енергийните характеристики на държавните и общински сгради, които трябва да достигнат клас на енергопотребление "В" след подобни енергоспестяващи мерки. Излючение правят сгради – културни ценности, включени в обхвата на Закона за културното наследство. Изискване на Насоките за кандидатстване е всяка сграда да спестява минимум 30% от първичната енергия.

Бюджетът е разпределен по видове сгради, като с най-голям процент (70%) са административните, а по 15% са средствата за такива за обществено обслужване в областта на културата и изкуството, както и за спорт. Недопустими за програмата са спортни и детски площадки, физкултурни салони, училищна спортна база и хижи.

Регионалното ведомство публикува утвърдени Насоки за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I", финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Процедурата е отворена и всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради, управляващи се по Закона за управление на етажната собственост, могат да започнат подготовката на документи и подаването им чрез общинските и районните администрации. Общият размер на средствата е 1 129 881 600 лева с ДДС. Новото саниране започва до 10 дни, но няма да е безплатно 

Кандидатстването по настоящата процедура става по електронен път, чрез попълване на е-формуляр за кандидатстване и подаване на придружителните документи чрез Информационната система за ПВУ, чрез модула "Е-кандидатстване" на този интернет адрес.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Собствениците ще плащат част от новото саниране

Панелката - дом на всеки четвърти българин

Рекордно поскъпване на ремонтите, материалите скочиха тройно

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички