Сделките с инвестиционни имоти през първата половина на 2023 г. са над 83 млн. евро?


Сделките с инвестиционни имоти през първата половина на 2023 г. са над 83 млн. евро?
Снимка: iStock

2445

Сделките с инвестиционни имоти в страната през първите 6 месеца на годината възлизат на над 83 млн. евро, се посочва в доклад на Colliers, обявиха от компанията, предава БТА. Целият обем е реализиран през първото тримесечие на 2023 г.

49% от сделките са с офисни площи, следвани от земя за строеж – 32%, сгради със смесено предназначение – 13% и индустриални имоти – 5%.

Местните инвеститори стоят зад 65% от общия инвестиционен обем през първата половина на годината. За този период размерът на трансакциите със спекулативни имоти сериозно превъзхожда този на сделките с активи, генериращи доход. Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от 2022 г. – 7,75. Без промяна остава и параметърът за индустриалните и логистичните имоти - 7,5%, отчитат от Colliers.

В доклада се отбелязва, че тенденцията, която се наблюдава в Западна Европа за значителен спад на инвестиционните обеми основно поради по-високите лихвени проценти, се очаква да афектира и България, но в доста по-малка степен – заради по-слабата задлъжнялост на местно ниво и ниските нива на междубанково финансиране. Независимо от това, търсенето на качествени инвестиционни имоти ще продължи, но трансакции няма да се реализират на всяка цена. Инвеститорите ще разглеждат възможностите на пазара с особено внимание върху тяхното качество и устойчивост, коментират от Colliers.

Основно предизвикателство пред бизнес имотите ще остане непредвидимостта на бизнес климата. Това ще продължи да влияе върху решението за инвестиционна покупка, като удължи времето за вземане на решение, докато се анализират подробно и задълбочено пазарните рискове, гласи докладът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Единствено България в ЦИЕ отчете ръст на вложенията в инвестиционни имоти

Дистанционната работа ще изтрие стотици милиарди долари от стойността на офисите

 

 

Подписаха най-големия договор за наем в Румъния за годината

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички