5 лесни начина как да спестите от месечните си разходи


5 лесни начина как да спестите от месечните си разходи
Снимка: iStock

4025

В това предизвикателно икономическо време с малки, но постоянни стъпки, можете да управлявате по-добре семейния бюджет, като дори и да спестите. Експертите смятат, че най-важно е първо да платите на себе си, а след това сметки и разходи. Домакинствата у нас харчат около 30% от доходите си за храна, като сега високата инфлация увеличи това число. Как най-добре да харчим парите си при висока инфлация

Намалете разходите си за храна

Купуването само на това, от което имате нужда, може да звучи като ясен начин да спестите пари, но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Необходимо с стриктно планиране на седмичното меню. А след това да се придържате към покупки само от подготвения списък с продукти.

Оказва се, че промоциите от типа "Купи едно + отстъпка от втори артикул" ни карат да купуваме продукти, от които не винаги се нуждаем. Освен това на по-ниските рафтове на супермаркета са продукти с по-ниски цени и можете да си носите чанта за многократна употреба и да не купувате найлонови торбички.

Не изхвърляйте храна

Почти 3/4 от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. Полагайте усилия да използвате всичко, което купувате, и ще спестите много пари.

Без сметки на хартия

Ако се откажете от хартиените сметки и станете онлайн клиент, е възможно да получите достъп до по-добри сделки или по-евтини планове. Някои компании предлагат отстъпки за онлайн плащане на сметки. А в дългосрочен план – помагате за опазването на природата.

Без импулсивни покупки

Когато пазарувате онлайн, напълнете пазарската си кошница, но не плащайте веднага (освен ако не е нещо, за което има много голямо търсене). Ако доставчиците забележат артикули в кошницата за ден, вероятно ще се свържат с вас, за да ви попитат дали още имате интерес и понякога може да ви изпратят код за отстъпка, за да ви убедят да се върнете. Това работи само ако имате онлайн акаунт при тях, тъй като те ще се нуждаят от вашия имейл адрес.

50/30/20

Гъвкавият подход 50/30/20 е сигурен път към финансова свобода. Той означава, че 50% от заплатата ви отива за вашите нужди (сметки, храна, вноски по заеми), 30% са за забавление (хранене навън, дрехи и т.н.) и 20% - като инвестиция в бъдещето (спестяване за спешни случаи и инвестиране). Ако доходите ви не са достатъчни за такова разпределение, експертите съветват плавно да коригирате навиците си на харчене и да се стремите към съотношението 50/30/20. Какви спестявания трябва да имаме при криза?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво да правим с парите си при инфлация и настъпваща рецесия?

Какво да правим с парите си при инфлация и настъпваща рецесия?

5 бързи начина да подобрите финансите на домакинството си

Още от Спестявания


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички