Най-голямата криза в историята на Facebook


Най-голямата криза в историята на Facebook
Снимка: Getty Images/Guliver

3271

Коментар на Амол Раджан, редактор ресор "Технологии" в BBC

В момента Facebook изживява най-голямата криза от създаването си, а неадекватният отговор на компанията не помага на ситуацията.

Разкрито бе, че мрежата е допуснала лични данни на 50 млн. потребители да бъдат манипулирани и използвани с политически цели. Заговори се за напускане на шефа по сигурността Алекс Стамос, както и че тази предполагаема оставка е довела до разделение в екипа на компанията по въпроса точно колко прозрачна трябва да бъда тя.

А въпросът за лидерството е още по-важен. Да си спомним както се случи, когато за първи път бе предположено, че Русия е използвала Facebook, за да манипулира американските президентски избори през 2016 г. Марк Зукърбърг заяви, че това е "откачена идея". Няколко месеца по-късно предложи мерки за борба с явлението.

Сега, след последните скандални разкрития, изявление от Зукърбърг все още няма. От Facebook пък обявиха, че ползването на данните на 50 млн. души не бивало да се счита за "пробив в сигурността". И отрича да е нарушила закона.

Ако наистина случилото се не се смята за пробив, ако наистина не тревожи компанията, то това трябва да събуди притеснението на всички 2 млн. потребители на сайта. 

Facebook забогатя, като оперираше по своята същност един инструмент за следене. Повечето потребители нямат представа колко знае социалната мрежа за тях. Целият ѝ бизнес модел всъщност е базиран на събирането на информация за хората и продаването ѝ на рекламодатели, които да я използват за таргетиране на аудитория.

В същото време шефовете на мрежата редовно говорят за "мисията ѝ" да направи света по-отворен и свързан.

Има обаче противоречие между тази глобалистка визия и тенденциите на национално ниво, свързани с настоящата администрация в Белия дом (смята се, че манипулираните данни са спомогнали за победата на Доналд Тръмп на изборите).

Има противоречие между прокламираното разпространение на отвореност и факта, че Марк Зукърбърг се скри и все още не е казал нищо за скандала.

И в някакъв момент тези противоречия ще станат нетърпими.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички